Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας σε ικανοποιητική τροχιά: 525 εκατ. ευρώ για το Eurodrone και άλλα κοινά ερευνητικά και βιομηχανικά έργα
19 Μαρτίου, 2019
Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο ύψους 1.49 δισ. EUR στην Google για καταχρηστικές πρακτικές στη διαδικτυακή διαφήμιση
20 Μαρτίου, 2019

Διασώστες στη Μεσόγειο και ΜΚΟ: εκτίμηση της κατάστασης από ευρωβουλευτές

Οι ΜΚΟ-φιναλίστ του βραβείου Ζαχάρωφ 2018, στις οποίες πλέον δεν επιτρέπεται να διενεργούν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, συζήτησαν τη Δευτέρα το έργο τους με ευρωβουλευτές.
Τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, καθώς και της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συζήτησαν με εκπροσώπους των ΜΚΟ το νομικό πλαίσιο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Μέλη των Sea Watch, Solidarity at Sea, Sea Eye, Seebrücke Germany, Open Arms, Médecins sans Frontières και Migrant Offshore Aid Station εξέφρασαν τα παράπονά τους στους ευρωβουλευτές για την άδικη ποινικοποίηση των δραστηριοτήτων τους και τη θλίψη τους που πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται οι ΜΚΟ και όχι το ανθρωπιστικό δράμα της Μεσογείου.

Τόνισαν ότι, σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, οι άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα πρέπει να μεταφέρονται χωρίς καθυστέρηση σε ασφαλή λιμένα και επέμειναν ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης δε θα πρέπει να διενεργεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Οι ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη Μεσόγειο ήταν φιναλίστ στον περσινό διαγωνισμό για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.