Τέλος στο ρατσισμό απέναντι στους αφρικανικής καταγωγής Ευρωπαίους
27 Μαρτίου, 2019
Erasmus+ 2021-2027: περισσότερες θέσεις για προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών
29 Μαρτίου, 2019

Εξωτερική Δράση ΕΕ: περισσότεροι πόροι για ανθρώπινα δικαιώματα, ανάπτυξη και ειρήνη

  • Αναστολή χρηματοδότησης σε περίπτωση παραβιάσεων του κράτους δικαίου
  • Σαφής στόχευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Περισσότερος πολιτικός έλεγχος και καλύτερη διαχείριση

Η εξωτερική δράση της ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς στόχους και να προωθεί την τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του για τον προταθέντα Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI).

Ο νέος μηχανισμός χρηματοδότησης θα μπορεί, μετά την από κοινού έγκρισή του από το Κοινοβούλιο και τους υπουργούς της ΕΕ, να διανείμει μεγάλο τμήμα των πόρων της ΕΕ για την εξωτερική της δράση Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 93,154 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές για την περίοδο 2021 – 2027, με μια αύξηση της τάξης των τεσσάρων δισ. σε σύγκριση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το NDICI συνενώνει τα περισσότερα από τα υφιστάμενα εργαλεία εξωτερικής χρηματοδότησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, σε ένα ευρύ μηχανισμό. Όταν τεθεί σε ισχύ, θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στην περιοχή γειτονίας αλλά και παγκόσμια, καθώς και για την εφαρμογή των διεθνών της δεσμεύσεων που απορρέουν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚ προτείνει το 45% των πόρων του NDICI να αφιερωθούν σε στόχους για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.