Το Facebook ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρχών προστασίας των καταναλωτών να αλλάξει τους όρους χρήσης του και να διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα δεδομένα των καταναλωτών.
10 Απριλίου, 2019
«Ενημέρωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου στο Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης»
11 Απριλίου, 2019

Ετοιμότητα για το Brexit χωρίς συμφωνία: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε απολογισμό των προπαρασκευαστικών εργασιών της και παρέχει πρακτικές κατευθύνσεις για τη διασφάλιση συντονισμένης προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50), σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε απολογισμό των εντατικών προπαρασκευαστικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία και εξέδωσε πρακτικές οδηγίες για τα κράτη μέλη σε 5 τομείς.

Οι τομείς αυτοί είναι: διαμονή και δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών, προστασία δεδομένων, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, δικαστική συνεργασία, και αλιεία. Στόχος των σημερινών κατευθύνσεων είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή πρακτική εφαρμογή των ενωσιακών και εθνικών μέτρων έκτακτης ανάγκης εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία­ και να διασφαλιστεί συντονισμένη προσέγγιση καθόλη την ενδεχόμενη περίοδο απουσίας συμφωνίας. Μολονότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει διαταράξεις και δεν είναι επιθυμητή, η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη γι’ αυτό το σενάριο.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Απριλίου 2019, σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία βασικά ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση ως προϋπόθεση για να εξετάσει η ΕΕ το ενδεχόμενο να ξεκινήσει τον διάλογο σχετικά με τη μελλοντική σχέση. Τα ζητήματα αυτά είναι τα εξής: 1) η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που έχουν ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας τους πριν από το Brexit, 2) η τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το ΗΒ ως κράτος μέλος και 3) ο σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και η διαφύλαξη της ειρήνης στη νήσο της Ιρλανδίας, καθώς και της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Καθοδήγηση σε 5 τομείς

1. Διαμονή και δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία αποτελεί προτεραιότητά της και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν γενναιόδωρη προσέγγιση όσον αφορά τα δικαιώματά τους. Το ΗΒ αναμένεται να εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση. Τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 έχουν προβλέψει εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες του ΗΒ που διαμένουν νόμιμα στο έδαφός τους θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα αμέσως μετά την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Το σημερινό έγγραφο καθοδήγησης παρέχει μια επισκόπηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, και ιδίως τουκανονισμού έκτακτης ανάγκης για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η Επιτροπή έχει προτείνει στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μονομερή συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό και, για να συμπληρωθεί αυτή η προσέγγιση, έχει προτείνει τομείς στους οποίους τα επιμέρους κράτη μέλη θα μπορούσαν να προβλέψουν περαιτέρω προστασία με δικά τους, μονομερή μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.