Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει έκθεση για τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10 χρόνια μετά
5 Ιουνίου, 2019
DiscoverEU: ευκαιρία για 20.000 νέους να εξερευνήσουν την Ευρώπη
7 Ιουνίου, 2019

DiscoverEU: ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι το DiscoverEU;
 Το DiscoverEU αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ που προσφέρει σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανακαλύψουν την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών περιφερειών, να απολαύσουν τον πολιτιστικό τους πλούτο και να έλθουν σε επαφή με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν βασικές ικανότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων και η γνώση ξένων γλωσσών.
 
Γιατί η πρωτοβουλία προσφέρεται μόνο σε νέους και νέες ηλικίας 18 ετών;
 Στόχος της πρωτοβουλίας DiscoverEU είναι να προσφέρει ευκαιρίες για ταξίδια και μετακινήσεις σε νέους που συμπληρώνουν τα 18. Το πρόγραμμα στοχεύει συγκεκριμένα στους 18χρονους επειδή η ηλικία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενηλικίωση και θα πρέπει να συνοδεύεται από καλύτερη γνωριμία με την Ευρώπη, σε όλη την ποικιλομορφία της.
 
Γιατί δεν προσφέρετε την ευκαιρία αυτή σε όλους τους 18χρονους;
 Στόχος είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό νέων η ευκαιρία να επωφεληθούν από το DiscoverEU. Ωστόσο, με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 16 εκατ. ευρώ, δεν είναι δυνατό να προσφερθούν ταξιδιωτικές κάρτες σε όλους τους νέους ηλικίας 18 ετών στην Ευρώπη.
Μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μέχρι σήμερα και τα θετικά σχόλια που διατύπωσε η συντριπτική πλειονότητα των νέων που συμμετείχαν, η Επιτροπή επιθυμεί να αναπτύξει την πρωτοβουλία DiscoverEU, ανοίγοντάς την περισσότερο σε μειονεκτούσες ομάδες και δίνοντας περισσότερη έμφαση στη μαθησιακή της διάσταση σύμφωνα με τους γενικούς στόχους του μελλοντικού προγράμματος Erasmus. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη διάθεση 700 εκατ. ευρώ στην πρωτοβουλία στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος Erasmus (2021-2027). Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση, από το 2021 έως το 2027 θα μπορέσουν να ταξιδέψουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο δεκαοκτάχρονοι.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.