Το σχέδιο Γιούνκερ φτάνει τα 433 δισ. ευρώ σε κινητοποίηση επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της με 12,1 δις ευρώ σε επενδύσεις
19 Σεπτεμβρίου, 2019
Συμμαχία για την ανακύκλωση των πλαστικών: περισσότεροι από 100 υπογράφοντες δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν 10 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένου πλαστικού σε νέα προϊόντα έως το 2025
25 Σεπτεμβρίου, 2019

Ευρωπαϊκές εκλογές 2019: ρεκόρ συμμετοχής με κινητήρια δύναμη τους νέους

  • Μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις ηλικιακές ομάδες <25 και 25-39
      •Περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψήφος τους μετράει

       •Η κατάσταση της οικονομίας και το περιβάλλον οι δύο κύριες προτεραιότητες των ψηφοφόρων

Η υψηλή συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 προήλθε από αύξηση της προσέλευσης των νέων στις κάλπες, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποίησε το ΕΚ τον Ιούνιο.

Τα αποτελέσματα της μετεκλογικής δημοσκοπικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία είναι από τις πληρέστερες ποσοτικές έρευνες για τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Εκλογές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η αύξηση της συμμετοχής μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην προσέλευση της νέας γενιάς στις κάλπες σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερος αριθμός από νέες και νέους πολίτες κάτω των 25 ετών (αύξηση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες) καθώς και από την ηλικιακή ομάδα 25–39 (κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες) προσήλθε στις κάλπες σε σύγκριση με παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η συνολική συμμετοχή έφτασε το 50,6%, το οποίο είναι το υψηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό από το 1994. Σε 19 κράτη μέλη παρατηρήθηκε αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες σε σύγκριση με το 2014, ειδικά στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία, καθώς και στη Σλοβακία και στην Τσεχία, όπου η συμμετοχή κυμαίνεται παραδοσιακά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, πτώση του ποσοστού συμμετοχής παρατηρήθηκε μόνο σε οκτώ χώρες, ενώ και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξεπέρασε τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η προσέλευση στις κάλπες είναι υποχρεωτική σε πέντε κράτη μέλη: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Η σημαντικότατη αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου δείχνει ότι οι πολίτες, ειδικά η νέα γενιά, ενδιαφέρονται για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο δυνατή όταν ενεργεί ενωμένη για να απαντήσει στις ανησυχίες τους», σχολίασε ο Πρόεδρος του νεοεκλεγέντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.

Το Brexit έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς 22% των ερωτηθέντων το ανέφεραν μεταξύ των παραμέτρων που επηρέασαν την απόφασή τους να ψηφίσουν, «τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.