Η ομιλία του Προέδρου του ΕΚ David Sassoli στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
18 Οκτωβρίου, 2019
Απολογισμός θητείας για την Επιτροπή Juncker
22 Οκτωβρίου, 2019

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να εγκρίνει τη συμφωνα που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου αναθεωρημένου πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, και να εγκρίνει αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Η Επιτροπή συνιστά επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έγκριση της εν λόγω συμφωνίας, κατόπιν σειράς εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Ζαν-Κλοντ ΓιούνκερΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια δίκαιη συμβιβαστική λύση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδεικνύει τη δέσμευση και την προθυμία αμφότερων των πλευρών να πράξουν το καλύτερο για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Διαθέτουμε πλέον ένα πρόσφατα συμφωνημένο πρωτόκολλο που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει πλήρως την ενιαία αγορά μας. Ελπίζω σε θετική έκβαση πλέον ώστε να παράσχουμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις μας την ασφάλεια που αξίζουν.» Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Είχαμε δύσκολες συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες. Κατορθώσαμε να βρούμε λύσεις που σέβονται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Δημιουργήσαμε μια νέα και νομικά λειτουργική λύση για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων και την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Πρόκειται για μια λύση που λειτουργεί για την ΕΕ, για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.»
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.