ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Προστασία της βιοποικιλότητας: το ΕΚ ζητά δεσμευτικούς στόχους
17 Ιανουαρίου, 2020
Erasmus+ και προηγούμενα προγράμματα: εμπειρία ζωής για 10 εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους
28 Ιανουαρίου, 2020

Προετοιμασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις ιδέες της για την προετοιμασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου 2020, και να διαρκέσει δύο χρόνια. Η εκδοθείσα ανακοίνωση αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής στην ήδη έντονη συζήτηση γύρω από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης — ένα εγχείρημα που εξαγγέλθηκε από την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις πολιτικές κατευθύνσεις της, με σκοπό να παρασχεθούν στους Ευρωπαίους και στις Ευρωπαίες περισσότερες δυνατότητες να επηρεάζουν τη δράση της Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί γι’ αυτούς. Η διάσκεψη θα βασιστεί σε εμπειρίες του παρελθόντος, όπως οι διάλογοι με τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα εισαγάγει ευρύ φάσμα νέων στοιχείων για μεγαλύτερη προβολή και ενίσχυση των τρόπων με τους οποίους τα άτομα θα μπορούν να διαμορφώνουν τη μελλοντική δράση της ΕΕ. Η διάσκεψη θα δώσει τη δυνατότητα να διεξαχθεί μια ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανής και δομημένη συζήτηση με πολίτες από διαφορετικά περιβάλλοντα και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η Επιτροπή δεσμεύεται να δώσει συνέχεια στο αποτέλεσμα.

Η Επιτροπή προτείνει δύο παράλληλους άξονες εργασίας για τις συζητήσεις. Ο πρώτος θα πρέπει να επικεντρώνεται στις προτεραιότητες της ΕΕ και στο τι θα πρέπει να επιδιώξει η Ένωση: εν προκειμένω περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης, η προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών μας, η ενίσχυση της φωνής της ΕΕ στον κόσμο, καθώς και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεμελίων της Ένωσης. Ο δεύτερος άξονας θα πρέπει να επικεντρώνεται στην εξέταση θεμάτων που σχετίζονται συγκεκριμένα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα θεσμικά ζητήματα: ιδίως του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων και των υπερεθνικών ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησε τα εξής: «Οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας. Συνεπώς, επιθυμία μου είναι όλοι οι Ευρωπαίοι να συνεισφέρουν ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ένωση του αύριο.»

 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.