Δελτίο Τύπου – Δηλώσεις της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την πρωτοβουλία στήριξης της εργασίας μειωμένου ωραρίου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού
1 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή εκδίδει πρακτικές οδηγίες για τη χρήση των δυνατοτήτων ευελιξίας του πλαισίου της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις
1 Απριλίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ BRETON ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ – ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:30 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)

ι ευρωβουλευτές της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς θα συζητήσουν την Πέμπτη με τον αρμόδιο επίτροπο Breton τα μέτρα της ΕΕ για την πανδημία και τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών.

Εν αναμονή της συνάντησης, η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, Petra De Sutter (Πράσινοι, Βέλγιο), δήλωσε:

 

«Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, πολλά κράτη μέλη έχουν επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, τόσο με το κλείσιμο των συνόρων όσο και με την απαγόρευση εξαγωγών ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Παρεμποδίζεται επίσης η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και άλλων απαραίτητων υπηρεσιών. Χρειάζεται άμεση και συνεχής δράση για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.

 

Ως εκ τούτου, η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών θα συζητήσει αύριο με τον επίτροπο Breton, μεταξύ άλλων θεμάτων, την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για τη διαχείριση των συνόρων, ιδίως τη θέσπιση των λεγόμενων ‘πράσινων λωρίδων’ ελεύθερης διέλευσης.

 

Στην ημερήσια διάταξη έχουμε επίσης το θέμα της προμήθειας απαραίτητων αγαθών όπως ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός, σε σχέση με το οποίο θα συζητήσουμε το κατά πόσο έχει επιτύχει η από κοινού διενέργεια δημοσίων διαγωνισμών, τη δυνατότητα θέσπισης διαδικασιών ‘fasttrack’ για την αγορά εξοπλισμού και αν είναι εφικτή η παραγωγή αυτών των αγαθών από εμάς στο άμεσο μέλλον.

 

Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με ακυρώσεις ταξιδιωτικών κρατήσεων ή κακές εμπορικές πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, για παράδειγμα με την πώληση απομιμήσεων προϊόντων που βρίσκονται σε ζήτηση και την εμφάνιση περιστατικών αισχροκέρδειας. Αυτά είναι θέματα στα οποία πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως, για το καλό των πολιτών και των καταναλωτών, αντί να τα παραμελήσουμε μέχρι να περάσει η κρίση.

 

Εμείς, ως Κοινοβούλιο, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να ασκήσουμε δημοκρατικό έλεγχο όσον αφορά για παράδειγμα τη χρήση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τα κράτη και την Επιτροπή στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό. Αν και ο περιορισμός του κινδύνου για την υγεία είναι και πρέπει να παραμείνει υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θεμελιώδη δικαιώματά όπως η ιδιωτική ζωή δε θα θυσιαστούν. Αυτό ακριβώς είναι που μας ξεχωρίζει από άλλες ηπείρους, με κρίση ή χωρίς.

 

Από την άλλη, κάποιες νομοθετικές προτάσεις που εξετάζει να υποβάλει η Επιτροπή ή αναμένεται να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναβληθούν. Για το λόγο αυτό, θα συζητήσουμε με τον επίτροπο πιθανές αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και καθυστερήσεις σχετικών πρωτοβουλιών στο πεδίο αρμοδιότητας της επιτροπής μας, για να οργανώσουμε εκ νέου το έργο μας όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος για την υγεία μας».

 

Στην επιστολή της 23ης Μαρτίου που έστειλε η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς στην εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής Margrethe Vestager (Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή) και στους επιτρόπους Thierry Breton (Εσωτερικής Αγοράς) και Didier Reynders (Δικαιοσύνης), καθώς και στην Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν την ανάληψη περισσότερων δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.

 

Συζήτηση: Η απάντηση της ΕΕ στην πανδημία του COVID-19

Πότε: Πέμπτη 2 Απριλίου 2020, 11:30 – 12:30 π.μ. (ώρα Ελλάδος)

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κτίριο Antall, αίθουσα 4Q2, Βρυξέλλες

 

Τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση εξ’ αποστάσεως, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο. Η πρόεδρος της επιτροπής Petra De Sutter (Πράσινοι, Βέλγιο), καθώς και μερικοί άλλοι ευρωβουλευτές εκπροσωπώντας την πολιτική τους ομάδα θα είναι παρόντες στην αίθουσα.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη συνεδρίαση εδώ (Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ) και εδώ (Europe by SatelliteEbS+).

 

Η πρόεδρος της επιτροπής Petra De Sutter θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο στις 1:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) έξω από την αίθουσα συνεδρίασης, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θα διατεθεί επίσης από την πρόεδρο μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με την έκβαση της συνεδρίασης εδώ.

 

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ

 

Σας συμβουλεύουμε να μην έλθετε στο Κοινοβούλιο εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και τις πρακτικές προσωπικής υγιεινής. Παρακαλείστε να μην έλθετε στο ΕΚ αν έχετε συμπτώματα ασθένειας του αναπνευστικού ή αν γνωρίζετε ότι έχετε έλθει σε επαφή με φορέα του κορονοϊού κατά τις τελευταίες 14 ημέρες ή αν έχετε βρεθεί σε περιοχές με πολύ υψηλό ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.