Δελτίο Τύπου – #GrEEnBeach: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πάει στην παραλία της Βούλας
22 Ιουλίου, 2020
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ
22 Ιουλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Εισαγωγικές παρατηρήσεις της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ μετά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 17-21 Ιουλίου 2020

Ευχαριστώ πολύ.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε και για την επιμονή του. Η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί και δική του επιτυχία.

Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Άνγκελα Μέρκελ για την εξαιρετική καθοδήγηση που παρείχε. Διαπραγματευτήκαμε επί μερόνυχτα – πάνω από 90 ώρες- αλλά άξιζε τον κόπο. Η συμφωνία αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να αναλάβει δράση.

Μια διαδεδομένη προκατάλειψη για την Ευρώπη είναι ότι κάνουμε «πολύ λίγα, πολύ αργά». Και όμως, εδώ βλέπουμε το αντίθετο. Στα τέλη Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μάς ανέθεσε να σχεδιάσουμε μια δέσμη μέτρων ανάκαμψης. Σήμερα, μόλις δύο μήνες μετά, έχουμε το NextGenerationEU, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην ιστορία της ΕΕ, πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών για ένα νέο δημοσιονομικό μέσο. Και μάλιστα το NextGenerationEU είναι εντυπωσιακό ως προς την εμβέλειά του, καθώς διαθέτει πάνω από 1,8 τρισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνάει το 5 % του ΑΕΠ της ΕΕ των 27. Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει το θάρρος και τη φαντασία να θέτει φιλόδοξους στόχους!

Αν και είμαστε όλοι εξαντλημένοι, έχουμε παράλληλα επίγνωση ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή της Ευρώπης. Αντιμετωπίζουμε μια από τις σοβαρότερες οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Και παρόλα αυτά, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η Ευρώπη κατάφερε να αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση. Η αντίδραση αυτή βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ και συνδυάζει την αλληλεγγύη με την υπευθυνότητα.

«Αλληλεγγύη», διότι και τα 27 κράτη μέλη στηρίζουν από κοινού το NextGenerationEU. Και «υπευθυνότητα», διότι το NextGenerationEU δεν δείχνει μόνο τον δρόμο εξόδου από αυτή την κρίση, αλλά μπορεί να θέσει τις βάσεις και για μια σύγχρονη, πιο βιώσιμη Ευρώπη.

Θέλω να υπογραμμίσω δύο ακόμη σημεία: Πλέον οι νέοι ίδιοι πόροι συνδέονται πιο στενά με την αποπληρωμή. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τα μπρος, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν, καθώς θα συνεισφέρουν λιγότερα χρήματα για να αποπληρώσουν τις επενδύσεις. Επιπλέον, οι νέοι ίδιοι πόροι θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και μακροπρόθεσμα. Χαίρομαι που στις διαπραγματεύσεις καταφέραμε να διαφυλάξουμε το επίτευγμα αυτό.

Επιπλέον, η ανάκαμψη της Ευρώπης θα είναι πράσινη! Ο νέος προϋπολογισμός θα τροφοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χάρη στο NextGenerationEU, θα δοθεί ώθηση στις εθνικές μεταρρυθμίσεις. Επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης.

Και τέλος, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε προηγούμενες κρίσεις, αυτή τη φορά τα κράτη μέλη δεν επέλεξαν μια διακυβερνητική λύση, αλλά εμπιστεύτηκαν την ανάκαμψη της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί, θα διαχειριστούμε συνολικά 1,8 τρισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα διοχετευτεί μέσω προγραμμάτων στα οποία εμπλέκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το NextGenerationEU συνεπάγεται μεγάλες ευθύνες. Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην Ευρώπη.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρω και ένα σημείο δυσκολίας: Αναζητώντας κάποιο συμβιβασμό, οι ηγέτες επέφεραν εκτεταμένες προσαρμογές στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και στο NextGenerationEU, για παράδειγμα, στην υγεία, τη μετανάστευση, την εξωτερική δράση και το InvestEU, και δεν δέχτηκαν το Μέσο Στήριξης της Φερεγγυότητας. Αυτό είναι λυπηρό. Μειώνει το καινοτόμο τμήμα του προϋπολόγισμού, ακόμη κι αν πάνω από το 50 % του συνολικού προϋπολογισμού –του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του NextGenerationEU- θα στηρίζει σύγχρονες πολιτικές.

Συμπερασματικά, η Ευρώπη στο σύνολό της έχει τώρα τη μεγάλη ευκαιρία να βγει δυνατότερη από την κρίση. Σήμερα κάναμε ένα ιστορικό βήμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Αλλά έχουμε μπροστά μας άλλο ένα σημαντικό βήμα. Πρώτο και κύριο, τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, αλλά απόψε κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την ανάκαμψη.

Σας ευχαριστώ!