Δελτίο Τύπου – Αύξηση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη
19 Νοεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η ΕΕ χορηγεί πρόσθετη επείγουσα βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ για τους αμάχους που πλήττονται από τις εχθροπραξίες
19 Νοεμβρίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Μετανάστευση: Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ ενός συστήματος που θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, την οποία συντόνισαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντάβιντ Σασόλι και ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη σημερινή της ομιλία, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι «η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα που ανέκαθεν υπήρχε και πάντοτε θα υπάρχει στην Ευρώπη», κι ότι «εμπλουτίζει τις κοινωνίες μας και φέρνει νέα ταλέντα στις χώρες μας, όταν τη διαχειριζόμαστε σωστά». Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: «Το σύστημα που έχουμε πλέον δεν λειτουργεί. Το νέο μας Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα». Η Πρόεδρος υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι «η ΕΕ να οικοδομήσει ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται τη μετανάστευση μακροπρόθεσμα και το οποίο θα βασίζεται πλήρως στις ευρωπαϊκές αξίες», όπως ορίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Για την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης», η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη —τα εθνικά κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις— να συνεργαστούν για την αναγνώριση και την υπέρβαση των υφιστάμενων διαφορών. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι ανησυχίες των οποίων πρέπει να ακουστούν και να συζητηθούν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της Προέδρου εδώ και να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία της εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι διαθέσιμες εδώ.