Δελτίο Τύπου – Τελωνειακοί έλεγχοι: Απαιτούνται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραγωγής ναρκωτικών στην ΕΕ
30 Νοεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Αντιμετώπιση του κορονοϊού: 183,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας
1 Δεκεμβρίου, 2020

ALERT – ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ FRONTEX ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ – ΑΥΡΙΟ, ΤΡΙΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 14.50 – 15.45 (ΩΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)

LIBE 

Οι καταγγελίες για συμμετοχή της Frontex στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές στο επίκεντρο της συζήτησης στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών την Τρίτη.

Πότε: Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, από τις 14.50 έως τις 15.45 (ώρες Ελλάδας)

 

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτήριο József Antall (4Q2), και μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Βρείτε εδώ την πλήρη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επιτροπής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά με ελληνική διερμηνεία.

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να απαιτήσουν να δοθούν απαντήσεις από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Fabrice Leggeri σχετικά με τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από μέσα ενημέρωσης στα οποία Έλληνες λιμενικοί, με την κατά τα φαινόμενα γνώση ή ακόμη και τη συμμετοχή των επιχειρησιακών δυνάμεων της Frontex, σταμάτησαν τους αιτούντες άσυλο που προσπάθησαν να φτάσουν στις ακτές της ΕΕ και τους έστειλαν πίσω στα τουρκικά ύδατα. Είναι πιθανό να ρωτήσουν σχετικά με το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη από τον οργανισμό για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Τον Οκτώβριο, πριν τις αποκαλύψεις από τα μέσα ενημέρωσης, το συμβουλευτικό φόρουμ της Frontex, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΔΟΜ, εξέφρασαν ανησυχίες στην ετήσια έκθεσή του. Το φόρουμ επισήμανε την απουσία αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Στις 6 Ιουλίου, σε μια άλλη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Fabrice Leggeri διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΕΚ ότι το προσωπικό της Frontex δεν είχε εμπλακεί σε κανενός είδους επαναπροώθηση και χαρακτήρισε το περιστατικό με το πλήρωμα της Δανίας σε ένα από τα πλοία του Οργανισμού ως «παρανόηση».

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΔελτίο Τύπου – «Frontex welcomes establishment of Management Board Working Group» (στα αγγλικά, 26.11.20)