ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΙΤΟΝ, ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 14.45-16.45 (ΩΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)
2 Δεκεμβρίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή παρουσιάζει τη στρατηγική «Μένουμε ασφαλείς από την COVID-19 τον χειμώνα»
2 Δεκεμβρίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FRONTEX ΖΗΤΟΥΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

LIBE 

Την Τρίτη, το ΕΚ ζήτησε διευκρινίσεις για τις καταγγελίες περί συμμετοχής της Frontex σε επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές, ζητώντας το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Fabrice Leggeri διαβεβαίωσε την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή της Frontex σε οποιοδήποτε από τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία το ελληνικό λιμενικό φέρεται να σταμάτησε σκάφη αιτούντων άσυλο και να τα έστειλε πίσω στα τουρκικά ύδατα. Ο κ. Leggeri αναφέρθηκε στο περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι οι υπάλληλοι της Frontex πρέπει να ακολουθούν εντολές από τις αρχές του κράτους μέλους υποδοχής, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας.

 

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για την επανάληψη αυτού του είδους ύποπτων συμβάντων και για την έλλειψη διαφάνειας, θωρώντας ότι η Frontex θα πρέπει να ενεργεί διαφορετικά όταν αντιμετωπίζει πιθανές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αρκετοί ομιλητές επισήμαναν την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης πρόσθετου προσωπικού για την εξέταση καταγγελιών σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Leggeri, υπογραμμίζοντας το δύσκολο έργο που ανατέθηκε στους συνοριοφύλακες και τη σημασία της καταπολέμησης των διακινητών, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ.