Σφοδρή επίθεση του Ερντογάν στην ΕΕ
21 Μαρτίου, 2016
ΗΜΕΡΙΔΑ – DEBATING EU’s FUTURE: RACISM AND HUMAN RIGHTS
21 Μαρτίου, 2016

Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Συμφωνία μεταξύ των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό επετεύχθη την Παρασκευή 18-03 στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από 20 Μαρτίου. Όλοι οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία εφόσον δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για άσυλο.

Νταβούτογλου: θα έχουμε εκπληρώσει τα 72 κριτήρια μέχρι το Μάιο

Είναι ιστορική μέρα γιατί φτάσαμε σε πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Μοιραστήκαμε απόψεις, γνώμες και οράματα. Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν την ίδια μοίρα και κοινό μέλλον. Η σχέση μας δεν είναι «διαχείρισης κρίσεων» αλλά οράματος.

Γιούνκερ: Πρέπει να δουλέψουν 4.000 άνθρωποι για τη συμφωνία

 Οι συζητήσεις ήταν έντονες αλλά δίκαιες, υποστήριξε ο επικεφαλής της Κομισιόν και καλύπτει τις διεθνείς απαιτήσεις. Υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΗΕ.  Η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τιτάνιο έργο, τόνισε. Η Κομισιόν θα προσφέρει καθημερινή υποστήριξη στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Μέρκελ: θα κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει μηνιαία αξιολόγηση του πού βρισκόμαστε.

Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν χωρίς τη βοήθεια ευρωπαίων αξιωματούχων. Θα χρειαστούν μεταφραστές, νομικοί και άλλοι ειδικοί. Είναι θετικό ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να δεχτεί αυτή τη βοήθεια από την Ε.Ε, ανέφερε.

Στα συμπεράσματα δηλώνουμε, όπως τόνισε, ότι θα κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που είναι ήδη εκεί. Στα συμπεράσματα εκφράζουμε και τις ανησυχίες μας για την Τουρκία, και την ανάγκη να διασφαλιστούν ελευθερίες όπως η ελευθερία του Τύπου, κατέστησε σαφές.

 

Περισσότερα εδώ.