Ρωσία καταδικάζει σε 22 χρόνια φυλάκισης την Ουκρανή πιλότο Savchenko
30 Μαρτίου, 2016
Η ΕΕ θα συζητήσει το «μοντέλο της Μόσχας» για την προστασία των αεροδρομίων
30 Μαρτίου, 2016

Ήταν τελικά η απάντηση στη σύλληψη του Αμπντεσλάμ;

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Guardian, οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν διάφορα σημαντικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι, προφανώς, οποιαδήποτε απειλή από ισλαμιστές μαχητές στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, αλλά δεν εξαφανίζεται όταν ένας τρομοκράτης συλλαμβάνεται. Το «μεγάλο πλήγμα» που σημειώθηκε  την Παρασκευή με τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, όπως το χαρακτήρισαν ανώτεροι αξιωματούχοι, τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλο.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι τόσο οι τρομοκράτες όσο και όσοι προσπαθούν να τους σταματήσουν επιδιώκουν να  διατηρήσουν το προβάδισμα. Για τους τρομοκράτες, ο στόχος είναι να λάβουν τις πληροφορίες αρκετά γρήγορα για να εξαπολύσουν επιδρομές καινα πιάσουν τους υπόπτους πριν ακόμη  τα μέλη της ομάδος καταλάβουν ποιος ακριβώς έχει συλληφθεί και ποιος θα μπορούσε να μιλήσει.  Τα δίκτυα γρήγορα καταρρέουν υπό τέτοια ασφυκτική πίεση, όπως φαίνεται στο Ιράκ στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, συμπεραίνει η εφημερίδα.

Για τους τρομοκράτες, ο στόχος είναι να δείξουν ότι μπορούν να  κινητοποιούν, τα τρομοκρατούν και να πολώνουν με την βία. Αυτό δεν αφορά τόσο πολύ την εκδίκηση, αλλά απλώς καταδεικνύει μια συνεχιζόμενη δράση. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι το δίκτυο των εξτρεμιστών ήθελε να δράσει πριν οι μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλευθούν οποιαδήποτε πληροφορία διαρρεύσει από τον Αμπντεσλάμ.

Περισσότερα εδώ.