ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – 7o NHΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
4 Απριλίου, 2016
Εν μέσω επικρίσεων εγκρίθηκε επί της αρχής το ν/σ για το προσφυγικό
9 Απριλίου, 2016

Ημερίδα “Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Διακυβερνητισμός”

4/4/2016

Συντάκτης:  Δήμητρα Χρυσοπούλου


Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με αναφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  και τη Διακυβέρνηση,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  2 Απριλίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φοιτητών Κοινωνιολογίας  «Νίκος Πουλαντζάς» του Πανεπιστημίου Αιγαίου με προσκεκλημένους ομιλητές  τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  Π.Α. Καθηγητή κ. Πάνο Γρηγορίου , τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ζώρα και τον δημοσιογράφο καθηγητή Επικοινωνίας κ. Ιωάννη Πολίτη.   Συντονιστής  της εκδήλωσης  ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών του τμήματος κ. Μενέλαος Χρυσός.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσημοι προσκεκλημένοι από την  τοπική κοινωνία και φοιτητές.

Πρώτος ομιλητής  ήταν ο Καθηγητής –δημοσιογράφος κος  Πολίτης με θέμα «τα ΜΜΕ την περίοδο της Κρίσης» , ο οποίος αναφέρθηκε  στο ρόλο του δημοσιογράφου ως εκπρόσωπος της κοινωνίας στην  εξουσία και την σημασία της διαχείρισης  των  δημοσιογραφικών πηγών του.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον  Καθηγητή  κ. Κων/νο Ζώρα ειδικό επί Κοινωνιολογικών θεμάτων  και Θεσμών, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της “διαπλοκής”, με αναφορές στο Συνδικαλισμό, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη θεσμοθέτηση κανόνων κατά της « Διαπλοκής σε σχέση με το Πολιτικό Σύστημα, τα ΜΜΕ  και τη Διακυβέρνηση»   και στηλίτευσε  το ρόλο  των Πολιτικών Κομμάτων  στα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται με τα ΜΜΕ.

Τέλος παίρνοντας το λόγο ο Καθηγητής  κ. Πάνος Γρηγορίου με ειδίκευση επί θεμάτων Ευρωπαϊκών Θεσμών, αναφέρθηκε  στην «Αλληλεξάρτηση  μεταξύ ΜΜΕ  και Διακυβέρνησης  ως Υπερεθνική Υπόθεση»   επισημαίνοντας  το ρόλο του Κράτους  και της Κοινωνίας των Πολιτών ως στοιχεία της  ”Διακυβέρνησης “  στην πορεία από την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία στην Συμμετοχική Δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας  ότι  «η Ελληνική Δημοκρατία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία»,  τόνισε  «ότι η “Λειτουργία της Δημοκρατίας”   είναι αναγκαία διάσταση για την εγγύηση της διαφάνειας και της νομιμότητας, πάνω στην οποία θεμελιώνονται τα  Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό που καλούνται τα ΜΜΕ σήμερα να  κάνουν δεν είναι η μονοπώληση της πληροφορίας , αλλά η νομιμότητα της πληροφόρησης  των πολιτών απέναντι στη  “Δημοκρατία”», τόνισε ο κ. Γρηγορίου, εστιάζοντας στην ανάγκη για «επί τω δημοκρατικότερο λειτουργία των θεσμών και της Κοινωνίας και στο να δώσει ο δημοσιογράφος στο πολίτη να μάθει όχι μόνο την  “αλήθεια” αλλά και την “ουσία”»   όπως  υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από  πλευράς ακροατηρίου που απαντήθηκαν από τους ομιλητές.