Βάιντμαν: Αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης το ΔΝΤ
9 Απριλίου, 2016
Η ΕΕ στηρίζει την εκπαίδευση 2,3 εκατ. παιδιών σε 42 χώρες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
9 Απριλίου, 2016

Πάνος Καρβούνης: “Η Ελλάδα από κοινού με την ΕΕ και την Τουρκία υλοποιούν την μεταξύ τους συμφωνία “.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σχολιάζει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στην εκπομπή “Τώρα” της Ά. Μπουσδούκου, στον “ΣΚΑΪ” (04/04/2016).

Αρχικά ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησε. “Πρακτικά πραγματοποιήθηκαν επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία”, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότιαποδεικνύεται ότι η Ελλάδα από κοινού με την Ευρώπη και την Τουρκία κατάφεραν να υλοποιήσουν μια συμφωνία εξόχως σημαντική η οποία δίνει ένα δυνατό μήνυμα: “Δεν χρειάζεται πλέον να διακινδυνεύσει κανείς τη ζωή του για να περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία προκειμένου να μεταβεί στην Ευρώπη”.

Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας αναφέρθηκε στην Τουρκία η οποία “κάνει και αυτή βήματα νομοθετικά” προκειμένου “να εξασφαλιστεί ότι θα τηρεί με τρόπο λεπτομερειακό τα ανθρώπινα δικαιώματα στο σύνολό τους, έτσι όπως πηγάζουν από τη Συνθήκη της Γενεύης”. Μάλιστα, ο κ. Καρβούνης αναγνώρισε ότι αποτελεί μία χώρα η οποία “καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια” και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι “θα προσπαθήσει και αυτή να υλοποιήσει το κομμάτι της ευθύνης που έχει αναλάβει”.

Ακολούθως, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε ότι: “Όλοι όσοι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου –πλην εξαιρέσεων- θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε άμεσα είτε κατόπιν απόρριψης της αίτησης ασύλου που έχουν υποβάλει”. Σε αντάλλαγμα, για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος θα φεύγει από τη χώρα, με κατεύθυνση προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Τέλος, αναφερόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε ότι “έχει βοηθήσει πάρα πολύ την κατάσταση, τόσο ως προς την επίτευξη της συμφωνίας όσο και ως προς την υλοποίησή της”.

 

Περισσότερα εδώ.