Σε νέες εκλογές τον Ιούνιο η Ισπανία υπό αυξημένη οικονομική πίεση
28 Απριλίου, 2016
Οργή για την χρηματοδότηση της Ευρωβουλής συνεδρίου νεοναζί
28 Απριλίου, 2016

Ψυχραιμία και αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα «το αργότερο» μπορεί να συγκληθεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι. Πρέπει επομένως να δούμε εάν [το Eurogroup] θα γίνει την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο αυτήν που ακολουθεί», είπε από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως οι θεσμοί βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα, χωρίς όμως να αναφερθεί σε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ψυχραιμία στις Βρυξέλλες

Το αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι τα προληπτικά νομοθετικά μέτρα ύψους 3.6 δις που ζητά το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του αυτόματου «κόφτη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τούσκ, να προβεί σε σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής όμως ο τελευταίος ήταν αρνητικός. Όμως επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι συνθήκες που δημιουργούν αβεβαιότητα πάνω στο ελληνικό ζήτημα και ζήτησε άμεσα συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή Eurogroup. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εκβιασμό» την στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα και άφησαν αιχμές κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα έκαναν αναφορά και στο βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου φοβούμενοι ότι ένα ελληνικό αδιέξοδο θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Γιούνκερ: «Παράλογες» οι προτάσεις ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικό πρακτορείου ειδήσεων που επιβεβαιώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο χθεσινό κολέγιο των Επιτρόπων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε “παράλογη» και μη δημοκρατική” την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ιδέα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. “Κάποια γεράκια”, είπε, “θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό”.

Κύκλοι της Κομισιόν τόνισαν χθες στην EurActiv.gr ότι “δεν είναι καταστροφή” η αναβολή του Eurogroup διότι πράγματι χρειάζεται χρόνος για τα τεχνικά κλιμάκια να προετοιμαστούν.

«Είναι μεν προβληματικά τα νομοθετικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ αλλά αυτές τις δύο μέρες έχει γίνει μεγάλη, αρκετά μεγάλη πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο. Καλύτερα να αργήσει το Eurogroup αλλά προτιμούμε όταν γίνει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι», είπε χαρακτηριστικά. “Είναι σαφές ότι δεν θέλουμε να πλησιάσουμε το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά στην εν λόγω περίπτωση το επίκεντρο είναι η ελληνική οικονομία και αυτή θα κερδίσει πάρα πολλά από μια επιτυχημένη αξιολόγηση”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τέλος, χθες πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ επικοινώνησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντάισελμπλουμ ενώ σήμερα θα τηλεφωνήσει στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Περισσότερα εδώ.