Η διαφθορά επισκιάζει το έργο του Παγκόσμιου Ταμείου κατά της ελονοσίας
28 Απριλίου, 2016
Cañete: Χρειαζόμαστε ακόμη 200 δις σε επενδύσεις στην ενέργεια
30 Απριλίου, 2016

Δημιουργία πλωτών hot spot εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε, δια στόματος του Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι εξετάζει πολύ σοβαρά την ιταλική πρόταση για τη δημιουργία πλωτών hot spot, στα οποία θα ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες που διασώζονται στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των προσφύγων πριν φθάσουν σε ιταλικό έδαφος, δηλαδή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. «Έτσι θα έχουμε hot spot στη θάλασσα», όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ατζελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Μεταναστεύσεως, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο έπειτα από τα εγκαίνια στην Κατάνη της Σικελίας της νέας έδρας της Frontex.

Αναφερόμενος στην ιταλική πρόταση ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρεί ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή. «Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς», πρόσθεσε. «Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη «στέκεται στο πλευρό» της Ιταλίας.

Περισσότερα εδώ.