Δημόσια διαβούλευση για την διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου
20 Μαΐου, 2016
Πρόταση του ΟΗΕ ζητά από ευρωπαϊκά πλοία να συμμετάσχουν στο εμπάργκο της Λιβύης
20 Μαΐου, 2016

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία ξεκίνησαν διαδικασία ειρήνευσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία έκαναν ένα βήμα πίσω στις 16 Μαΐου και οι προέδροί τους συμφώνησαν να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στην πρώτη συνάντησή τους, από τότε που ξέσπασαν σφοδρές μάχες τον περασμένο μήνα, ο Ιλχάμ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν και ο Σερζ Σαρκισιάν της Αρμενίας, συμφώνησαν επίσης να ανανεώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τον Ιούνιο.

Η συμφωνία ήταν επίσης μια σπάνια κοινή διπλωματική νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μία ημέρα πριν οι αντίπαλες μεγάλες δυνάμεις ηγηθούν των συνομιλιών για την κρίση στη Συρία.

Οι δύο χώρες κλήθηκαν στη Βιέννη από την «Ομάδα Μινσκ» – Μόσχα, Ουάσιγκτον και Παρίσι – μετά τη χειρότερη παραβίαση της εκεχειρίας σε δύο δεκαετίες.

Η βία ξέσπασε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές Απριλίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 110 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργόςΕξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ και τον Γάλλο υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, τα μέρη εξέδωσαν κοινή δήλωση.

Περισσότερα εδώ.