Κίνα: “Μη εποικοδομητικό” να μην δοθεί καθεστώς οικονομίας της αγοράς
20 Μαΐου, 2016
Πρόταση του ΔΝΤ η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους έως το 2040
20 Μαΐου, 2016

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εργασιακή μεταρρύθμιση ο Ολάντ παρά τις αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα αποφασισμένος να προχωρήσει στην εργασιακή μεταρρύθμισή του, παρά τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις των Γάλλων πολιτών αλλά και τις εντονότατες αντιδράσεις μέρους της αριστεράς.

«Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 στην αρχή μιας νέας εβδομάδας κινητοποιήσεων έπειτα από το κάλεσμα των συνδικάτων των διαδηλωτών. Ο νόμος αυτός «θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε», τόνισε ο Ολάντ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να χαλαρώσει τους κανόνες του εργατικού δικαίου για την καταπολέμηση μιας ενδημικής ανεργίας, η οποία πλήττει το 10% του πληθυσμού. Μάλιστα εν λόγω νόμος πέρασε με διάταγμα, παρακάμπτοντας την Βουλή, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και τμήματος της αριστερής πτέρυγας των Γάλλων σοσιαλιστών. Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ορίζουν μονομερώς τις ώρες εργασίας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του 35ωρου. Αν ο εργοδότης συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, θα μπορεί να παραβιάζει κατά το δοκούν τα ωράρια του κλάδου.

Περισσότερα εδώ.