Ποια κράτη μέλη της ΕΕ θα πληγούν από ένα Brexit
20 Μαΐου, 2016
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς στην τελετή έναρξης των εργασιών του Αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP) στη Θεσσαλονίκη
20 Μαΐου, 2016

Δήλωση της Ύπατης Αντιπρόσωπου, Federica Mogherini, εξ ονόματος της ΕΕ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και αμφιφοβίας

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση επαναλαμβάνει την ισχυρή δέσμευσή της για την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου τους.

Παρά την πρόσφατη πρόοδο σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 80 χώρες εξακολουθούν να ποινικοποιούν σχέσεις του ιδίου φύλου. Σε πολλά μέρη οι διακρίσεις και η βία κατά των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλικών και διαφυλικών πρόσωπων είναι καθημερινό φαινόμενο. Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς όλες τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αποκηρύξουν τη μισαλλοδοξία και να προωθήσουν την ισότητα, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλα μέτρα.

Την ημέρα αυτή, η ΕΕ επιθυμεί επίσης να αποτίσει φόρο τιμής στις θαρραλέες προσπάθειες υπεράσπισης που διεξάγονται από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΔ άτομα. Το έργο τους έχει ζωτική σημασία τον βάζοντας αυτά τα θέματα στο τραπέζι, τεκμηριώνοντας τις παραβιάσεις και υποστηρίζοντας την ανάγκη για την αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΔ ατόμων και το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Διαθέσιμο εδώ.