H Μέρκελ υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εν μέσω δυσαρέσκειας στη Γερμανία
23 Μαΐου, 2016
Η αποχη έφερε ανατροπές στην Κύπρο
23 Μαΐου, 2016

Ανησυχία στην Ευρώπη εν αναμονή της ακροδεξιάς επέλασης στην Αυστρία

Ανησυχία επικρατεί σε Αυστρία και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιμένουν να δουν αν Norbert Hofer έχει κερδίσει τις εκλογές και γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Αυστρίας, προερχόμενος από ακροδεξιό κόμμα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Hofer του λαϊκιστικού Κόμματος της Ελευθερίας (FPOe) έλαβε 51,9% έναντι 48,1% για τον Alexander Van der Bellen, πρώην επικεφαλής των Πρασίνων. Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τον μεγάλο αριθμό των επιστολικών ψήφων – σχεδόν 900.000, ένα ρεκόρ 14% των 6.400.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Αυστρίας – που θα προστεθεί στα σύνολα αργότερα σήμερα.

Αντανακλώντας παρόμοιες τάσεις σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν – όπως φαίνεται με τη δημοτικότητα του Donald Trump πέρα από τον Ατλαντικό – οι ψηφοφόροι στην Αυστρία εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι από τα κόμματα. Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jean-Claude Juncker και ο Martin Schulz εξέφρασαν την ανησυχία για μια νίκη του Hofer.

Στον πρώτο γύρο, στις 24 Απριλίου, οι υποψήφιοι των Σοσιαλδημοκρατών (SPOe) και των κεντροδεξιών κυβερνητικών εταίρων τους, του Λαϊκού Κόμματος (OeVP), κατέλαβαν την καταστροφική τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας μόλις το 11% των ψήφων.

Για πρώτη φορά από το 1945, τα κόμματα αυτά παρακολούθησαν το δεύτερο γύρο από τα παρασκήνια. Αυτή ήταν και η χαριστική βολή για τον Werner Faymann του SPOe, ο οποίος παραιτήθηκε από την καγκελαρία στις 9 Μαΐου.

Ο διάδοχός του, αφεντικό των σιδεροδρόμων Christian Kern, διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, με θητεία δύο ετών για να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το FPOe είχε αρακουνήσει ξανά την αυστριακή πολιτική, στέλνοντας κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη. Το 2000 ο τότε ηγέτης της ακροδεξιάς Joerg Haider – ο οποίος είχε εγκωμιάσει τις πολιτικές απασχόλησης των SS της ναζιστικής Γερμανίας-εισήλθε σε μια συμμαχία με την OeVP.

Το αποτέλεσμα ήταν η διεθνής απομόνωση της χώρας. Αυτή τη φορά, όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές θα μπορούσε να είναι διαφορετικά υπό το φως της ανοδικής στήριξης για λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

Διαθέσιμο εδώ.