Η αποχη έφερε ανατροπές στην Κύπρο
23 Μαΐου, 2016
Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 153 «ναι»
23 Μαΐου, 2016

Η Βρετανία έχει επιστροφές 111 δις από την ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια

Χάρη στην «έκπτωση» των βρετανικών συνεισφορών στην ΕΕ που είχε εξασφαλίσει το Ηνωμένο Βασίλειο επί Μάργκαρετ Θάτσερ, του έχουν επιστραφεί περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια € από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, έμαθε η EurActiv.com.

Αλλά ενώ η εκστρατεία για το δημοψήφισμα για το Brexit βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να τονίσει το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ.

Βάση των διαθέσιμων στοιχείων, που αρχίζουν από το 1985, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, μέχρι το 2014, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού, έχουν επιστραφεί στο Λονδίνο συνολικά € 111,124.10, ή £ 85.500 εκατομμύρια, από τις Βρυξέλλες. Αυτό είναι περίπου το ετήσιο ποσό του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Τα κέρδη οφείλονται στην Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία στις 25 Ιουνίου 1984, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Fontainebleau, εισήγαγε τη λεγόμενη «έκπτωση υπέρ του ΗΒ», απειλώντας να σταματήσει τις πληρωμές στον προϋπολογισμό της Κοινότητας, εάν δεν λάμβανε κάποια έκπτωση.

Η Θάτσερ είχε δηλώσει τότε το περίφημο «Θέλω τα λεφτά μου πίσω» ενώπιον των εννέα άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι οποίοι φιλοξενούνταν από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στο παλάτι του Fontainebleau. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής την εποχή εκείνη ήταν ο Gaston Thorn, ένας άλλος Λουξεμβούργιος.

Κάθε έτος, η « έκπτωση» Θάτσερ είναι ισοδύναμη με το 66% της καθαρής συνεισφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το προηγούμενο έτος. Αν και αναμενόταν ότι η έκπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωνόταν μετά τη διεύρυνση την περίοδο 2004-2007, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αποδόσεις όχι μόνο παρέμειναν σταθερές αλλά αυξήθηκαν.

Τα τελευταία χρόνια, η έκπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ονομάζεται «διόρθωση του ΗΒ» στην ορολογία της ΕΕ, κυμάνθηκε μεταξύ € 3 και 5 δις € ετησίως. Μέχρι το 1998, τα ποσά που υπολογίστηκαν σε ECU. Το ECU αντικαταστάθηκε από το ευρώ το 1999, με την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία είναι 1 € = 1 ECU.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών νεοφερμένων από την Ανατολική Ευρώπη. Για το 2014, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Πολωνία συνεισέφερε € 294,4 εκατομμύρια, η Ρουμανία € 101,4 εκατομμύρια και η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, πληρώνει € 29,9 εκατ.

Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Αυστρία πληρώνουν μόνο ένα τέταρτο από όσου τους αναλογεί . Με άλλα λόγια, έχουν μια «επιστροφή επί της επιστροφής». Το αποτέλεσμα είναι ότι η Γαλλία και η Ιταλία θα πληρώσει περίπου το ήμισυ του συνόλου. Για το έτος 2014, η Γερμανία έχει καταβάλει € 379,6 εκατομμύρια για την έκπτωση υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση με τη συμβολή των 1.592.000.000 της Γαλλίας και των 1.165.000.000 της Ιταλίας.

Διαθέσιμο εδώ.