Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Αυστρία με το βλέμμα στην ακροδεξιά
23 Μαΐου, 2016
Γιούνκερ: Πήραμε πολλά και δώσαμε λίγα στους Ελληνες
23 Μαΐου, 2016

Η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για την κατάργηση της βίζας

Η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει για την απαλλαγή από τo καθεστώς θεωρήσεων μέχρι τον Οκτώβριο, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Εκεί, οι υπουργοί θα συζητήσουν την πολιτική θεωρήσεων. Η Επιτροπή έχει προτείνει την άρση της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για τους υπηκόους της Ουκρανίας, της Γεωργίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου σε αυτό το στάδιο.

Αντ ‘αυτού, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στις προτεινόμενες τροποποιήσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ που θα διευκολύνει την αναστολή της ελεύθερου καθεστώτος βίζα με τις χώρες, στις οποίες η ροή των μεταναστών αυξήθηκε απότομα μετά την κατάργηση των θεωρήσεων.

«1,6 εκατομμύριο ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο ή 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γεωργία είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να αντέξει», είπε ο αξιωματούχος. «Αλλά συνολικά 125 εκατομμύρια στην Τουρκία και στην Ουκρανία …;». Ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 79 εκατομμύρια και της Ουκρανίας είναι 46 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των ηγετών της ΕΕ και του απερχόμενου Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 18 Μαρτίου, η απαλλαγή από τη βίζα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν και τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

Όμως, σύμφωνα με την επίσημη ΕΕ, μέχρι τότε η Τουρκία θα μπορούσε να καλύψει μόνο τα πέντε από υπόλοιπα επτά κριτήρια που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Για τα άλλα δύο, η Τουρκία θα πρέπει να εργαστεί, τον Ιούλιο, είπε.

Περισσότερα εδώ.