Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει την πρώτη έκθεση προόδου
23 Μαΐου, 2016
Ακυρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ
23 Μαΐου, 2016

Οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές κοστίζουν στους φορολογούμενους 1 εκατ. ευρώ το μήνα

Οι ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους της ΕΕ περισσότερο από 1 εκατομμύριο € το μήνα, από τότε που συστάθηκε η ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η ομάδα των 39 βουλευτών έχει ως επικεφαλής την Marine Le Pen, την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, και περιλαμβάνει μερικούς από τους πλέον ρατσιστές πολιτικούς στην Ευρώπη.

Η πρώτη επέτειος του σχηματισμού τον Ιούνιο, θα κοστίσει στην ΕΕ λίγο κάτω από € 13εκ σε μισθούς, κόστος λειτουργίας και δαπάνες. Αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕurActiv.com, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα γενναιόδωρα έξοδα μετακίνησης των μελών, τα οποία περιλαμβάνουν εισιτήρια πρώτης κατηγορίας σε τρένο ή business class σε αεροπλάνο.

Ενώ οι ευρωβουλευτές μπορούν να επιλέξουν να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες για τα έξοδα ταξιδιού τους, δεν έχουν καμία υποχρέωση να το πράξουν. Οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εμποδίζουν την χορήγηση χρημάτων σε ακροδεξιές ομάδες.

H πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού Sarah Isal είπε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια πολιτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών που υποκινούν το μίσος τακτικά στις ομιλίες τους υποστηρίζεται από τα χρήματα των φορολογουμένων». «Το γεγονός ότι τώρα έχουν περισσότερη επιρροή και χρόνος ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους επιτρέπει να προβαίνουν σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες και κυρώσεις κατά της ρητορικής μίσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να σταματήσει η αυξανόμενη αίσθηση ατιμωρησίας», κατέληξε.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να σχηματίσουν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση.

Τέτοιες ομάδες λαμβάνουν γραμματειακή υποστήριξη και διοικητικές διευκολύνσεις, που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών ή πολιτικών κομμάτων, είπε ο αξιωματούχος.

«Όλοι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται απευθείας από το εθνικούς τους ψηφοφόρους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φυσικά δεν αμφισβητεί τις επιλογές που γίνονται από τα κράτη μέλη», ανέφερε ο ίδιος.

Διαθέσιμο εδώ.