Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 153 «ναι»
23 Μαΐου, 2016
Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες στην ταινία «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» που υποστηρίχτηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA’
24 Μαΐου, 2016

Ο υποφήφιος των Πρασίνων επικράτησε τελικά στην Αυστρία μετά το ολονύκτιο θρίλερ

Νέος πρόεδρος της Αυστρίας αναδείχθηκε ο επικεφαλής των πρασίνων Βαν Ντερ Μπέλεν με ποσοστό 50,2% έναντι του 49,8% που έλαβε ο υπερθνικιστής Νόρμπερτ Χόφερ, στις προεδρικές εκλογές.

Το βράδυ της Κυριακής, η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν τόσο οριακή, που δεν ήταν δυνατός ο προσδιορισμός του νικητή, χωρίς την καταμέτρηση και των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Αν και ο πρόεδρος έχει επί το πλείστον θεσμικό ρόλο στην αυστριακή δημοκρατία, τα ποσοστά του Κόμματος της Ελευθερίας επικυρώνουν με πρωτοφανή τρόπο την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών,και αντιμεταναστευτικών δυνάμεων της άκρας δεξιάς σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με σημαντικότερα παραδείγματα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και το AfD στη Γερμανία.

Υπό το βάρος των πολιτικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση, τόσο η Γαλλία όσο και οι Γερμανία θα έχουν εκλογές το 2017. Τόσο η κ. Λεπέν όσο και το Afd αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο

Η άνοδος του Χόφερ και η προσφυγική κρίση

Η αιφνιδιαστική άνοδος του Χόφερ ήλθε ακριβώς υπό τη σκιά της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν περάσει μέσω της Αυστρίας μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, το Κόμμα της Ελευθερίας έχει ακολουθήσει αντιμεταναστευτική προεκλογική γραμμή.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν, είχε διαμηνύσει, ήδη από την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, ότι υποστηρίζει μία«ανοιχτή» και φιλοευρωπαϊκή Αυστρία.

Διαθέσιμο εδώ.