Handelsblatt: Ο Σόιμπλε δέχεται ελάφρυνση χρέους αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές
23 Μαΐου, 2016
Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Αναστασιάδη
23 Μαΐου, 2016

Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Tον μοναδικό υποψήφιο για τη διαδοχή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την πρωθυπουργία της Τουρκίας ανακοίνωσε η εκτελεστική διοικούσα επιτροπή του κόμματος. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υπουργό Μεταφορών, τον 60χρονο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσκειται στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ομέρ Σελίκ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί . Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του AKP η οποία διήρκησε 45 λεπτά. Εάν εκλεγεί στο ερχόμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Μάιο ο Γιλντιρίμ θα γίνει ο τρίτος πρόεδρος του Κόμματος, μετά τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου.

Ο Γιλντιρίμ θεωρείται ένας από τις στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ενώ υπηρέτησε στο υπουργείο Μεταφορών από το 2002 έως το 2013 και ξανά το 2015. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Γιλντιρίμ ποτέ δεν έχει διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του προέδρου και αναμένεται να εποπτεύσει την πολυπόθητη αλλαγή που προετοιμάζει ο Ερντογάν για το Σύνταγμα της χώρας, που έχει ως στόχο να μεταβάλει το σύστημα της γείτονος σε προεδρικό.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα με το οποίο θα κληθεί να ασχοληθεί ;άμεσα ο νέος πρωθυπουργός είναι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ της συμφωνίας για το προσφυγικό και τη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ζητήματα που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα μετά την αποχώρηση Νταβούτογλου.

Διαθέσιμο εδώ.