Η Βρετανία έχει επιστροφές 111 δις από την ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια
23 Μαΐου, 2016
Ο υποφήφιος των Πρασίνων επικράτησε τελικά στην Αυστρία μετά το ολονύκτιο θρίλερ
23 Μαΐου, 2016

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 153 «ναι»

Με τη θετική ψήφο των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, εγκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την δημιουργία «υπερταμείου» μακροπρόθεσμης διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και την λειτουργία αυτόματου κόφτη δημοσίων δαπανών.

Το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» εγκρίθηκε με 153 «ναι» επί της αρχής και 145 «όχι». Απόντες ήταν οι κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης (σε ταξίδι στην Αμερική) και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

Εν τω μεταξύ «ρήγμα» προκλήθηκε στους κόλπους της κυβέρνησης αφού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατριβάνου Βασιλική, ψήφισε υπέρ επί της αρχής αλλά καταψήφισε κόφτη και υπερταμείο. Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει αυξήσεις και έμμεσους φόρους για την εξοικονόμηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο έως το 2018.

Μεταξύ άλλων αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, o φόρος σε αμοιβαία κεφάλαια και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακινήτων, ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια, ενώ περιορίζονται όσοι θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες, με τους υπόλοιπους να χάνουν την προβλεπόμενη ελάφρυνση.

Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, ο ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%, ενώ τον ίδιο μήνα θα έρθει και ο φόρος στην μπύρα με ανατροπές και στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων.

Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στις αρχές του 2017, θα αυξηθούν οι ειδικοί φόροι στην βενζίνη και τα τσιγάρα και θα εισαχθούν νέοι ειδικοί φόροι σε όλες τις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις και στον καφέ.

Από το 10% στο 15% θα αυξηθεί και η παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα.

Τέλος από τον Ιανουάριο του 2018 θα επιβληθεί «φόρος διαμονής» για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια (ενδεικτικά: 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία 2 αστέρων και 4 ευρώ για ξενοδοχεία των 5 αστέρων) ενώ με άλλες διατάξεις «ανοίγει» η αγορά πώλησης πράσινων και κόκκινων δανείων σε funds.

Διαθέσιμο εδώ.