Η Βουλγαρία ζητά “Σχέδιο Β” για το προσφυγικό εάν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
23 Μαΐου, 2016
Ανησυχία στην Ευρώπη εν αναμονή της ακροδεξιάς επέλασης στην Αυστρία
23 Μαΐου, 2016

H Μέρκελ υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εν μέσω δυσαρέσκειας στη Γερμανία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπερασπίστηκε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία. Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) λίγο πριν αναχωρήσει για την Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Κων/πολη, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις μεταξύ τους εντάσεις

Η Μέρκελ αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια και στη διένεξη Άγκυρας-Βρυξελλών σχετικά με την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ λέγοντας: «Οι προϋποθέσεις που ορίστηκαν το 2013 θα πρέπει να πληρούνται γεγονός που συνεπάγεται αλλαγές στην Τουρκία».

Αντίθετοι οι Γερμανοί  με τη συμφωνία

Εντωμεταξύ, η  γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους στην ΕΕ πριν από το 2017, επειδή η Άγκυρα δεν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια γι ‘αυτό ως το τέλος του έτους, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές στο Βερολίνο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και διπλωμάτες δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να προλάβει τη διορία ως το τέλος του Ιουνίου λόγω της διένεξης όσον αφορά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Forsa που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών διαφωνούν με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Περισσότερα εδώ.