Στα 10,3 δισ. ευρώ η δόση για την Ελλάδα
25 Μαΐου, 2016
Δίχως τέλος οι αντιδράσεις στην Γαλλία για την εργασιακή μεταρρύθμιση
25 Μαΐου, 2016

Eurogroup: Σε δυο υποδόσεις τα 10,3 δις με το ΔΝΤ εντός προγράμματος

Σε δύο υποδόσεις θα καταβληθεί η δόση των 10,3 δισ. σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Στο ζήτημα του χρέους σημείωσε πως υπήρχε επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ’ ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Είναι μια συμφωνία που πολιτικά εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, και το Βερολίνο, και την Αθήνα το ΔΝΤ αλλά και τις Βρυξέλλες. Το Βερολίνο εκτιμά ότι το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα παραμείνει τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο στο πρόγραμμα, ενώ η συζητηση για το χρέος παραπέμπεται για μετά το 2018 δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, αναγνωρίστηκε επίσημα ότι το χρέος δεν ειναι βιώσιμο και θεσπίστηκε διαδικασία ελάφρυνσής του. Η δε Αθήνα έλαβε το πράσινο φως για τη δόση αλλά και την πολιτική γραπτή δέσμευση για το χρέος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της EurActiv, αναμένεται σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σε περίπτωση πρώτης θετικής αξιολόγησης. Όσο για τις Βρυξέλλες, έκλεισε ένα ευαίσθητο ανοιχτό μέτωπο και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο βρετανικό δημοψήφισμα, στις 23 Ιουνίου και τις ισπανικές εκλογές 26 Ιουνίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «πλήρη συμφωνία» καθώς και ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δυσαρέσκεια υπάρχει αναφορικά με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και στη μη ύπαρξη διάταξης αναφορικά με τη νομική προστασία των μελών που θα απαρτίζουν το νέο υπέρ-ταμείο. Είπε επίσης ότι πλέον η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Πρώτη εκταμίευση τον Ιούνιο

Η δόση που αποφασίστηκε θα είναι ύψους 10,3 δις ευρώ θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις, αρχίζοντας με μια πρώτη εκταμίευση του Ιουνίου (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και να πληρωθεί ένα αρχικό μέρος των καθυστερημένων οφειλών, στόχος είναι στήριξη δηλαδή της πραγματικής οικονομίας. Οι άλλες εκταμιεύσεις θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Συμφωνήθηκε μια σειρά μέτρων που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν μέσα στο 2018 ενώ συμφωνήθηκε και έκτακτος μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Οι δανειστές εστίασαν δηλαδή στο βραχυπρόθεσμο σκέλος και προέβησαν σε πολιτική δέσμευση για το μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Πάντως ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ θεωρεί ότι η επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τα πρώτα μέτρα για το χρέος θα επαναφέρουν το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα διευκολύνει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ

Όσο η ανάλυση βιωσιμότητας δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα και αυτό θα προτείνει στο ΔΣ του. Αυτό θα γίνει πριν το τέλος του έτους υπό τον όρο ότι η νέα ανάλυση βιωσιμότητας θα δώσει θετικά αποτελέσματα.

«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι χρειάζεται ελάφρυνση. Καλωσορίζουμε ό,τι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία της αξιολόγησης και ο στόχος της ελάφρυνσης τους χρέους», δήλωσε ο επικεφαλής ου ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν.

Περισσότερα εδώ.