ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – 14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
27 Μαΐου, 2016
Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νεών μέτρων το 2018
29 Μαΐου, 2016

Δεν συμφώνησαν στους νέους κανόνες κατά της φοροδιαφυγής οι υπουργοί Οικονομικών

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν την Τετάρτη (25 Μαΐου) να συμφωνήσουν στους νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αναβάλλεται μέχρι τον Ιούνιο μια πιθανή συμφωνία για την πάταξη της πρακτικής των πολυεθνικών εταιρειών να μειώνουν δυσανάλογα τα φορολογικά τους βάρη προς τα κράτη-μέλη.

Στον απόηχο της LuxLeaks και των αποκαλύψεων των Panama Papers, οι υπουργοί ήταν υπό πίεση για να εγκρίνουν τους νέους κανόνες που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο για την αντιμετώπιση των φορολογικών πρακτικών των επιχειρήσεων, που μπορεί να κοστίσουν στα κράτη μέλη έως και 70 δις € ετησίως σε απώλεια εσόδων, σύμφωνα με μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με ορισμένα από τα μέτρα που προτείνονται, ιδίως όσον αφορά τους κανόνες που αποσκοπούν στην αποτροπή εταιρειών από τη μετατόπιση των κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία και αποσκοπούν στο να της αναγκάσουν να πληρώνουν φόρους για τα μερίσματα και τα άλλα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες με αφορολόγητο. Οι περισσότερες ενστάσεις προήλθαν από μικρότερες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Περισσότερα εδώ.