Η Δανία ετοιμη να επαναπατρίσει δις ευρώ σε περίπτωση Brexit
8 Ιουνίου, 2016
Ενιαία αγορά: Πες την άποψή σου για τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών – έως τις 26 Ιουλίου
8 Ιουνίου, 2016

Ακόμη και με αφαίρεση ψήφου απειλείται η Πολωνία

Φουντώνει η διαμάχη Βρυξελλών-Βαρσοβίας με φόντο τις αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο που προωθεί η πολωνική κυβέρνηση. Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βατσικόφσκι αναφέρθηκε χλευαστικά στην προειδοποίηση που απηύθυνε στις 2 Ιουνίου η ΕΕ στη χώρα του,  δηλώνοντας ότι θα διαβάσει το κείμενο «όταν θα έχει μια στιγμή ελεύθερη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε χθες «γνωμοδότηση για το κράτος δικαίου» προς την Πολωνία, με στόχο να πείσει τη συντηρητική πολωνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η διαδικασία αυτή, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, μπορεί να καταλήξει ακόμη και στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στους κόλπους της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν υπονομεύσει την ικανότητά του να αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νέων νόμων.

«Αντιμετωπίζουμε το έγγραφο αυτό ως μια άποψη, ως μια πρόταση, που δεν μας υποχρεώνει σε τίποτε», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός στο δημόσιο ραδιοσταθμό.

Ανέφερε ότι διαβίβασε το κείμενο των περίπου 20 σελίδων στην πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο και στον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, που με τη σειρά τους πρέπει να το διαβιβάσουν στο κοινοβούλιο. «Μέσα σε μερικές ημέρες θα έχω την ευκαιρία να λάβω γνώση, ίσως όταν θα έχω μια στιγμή ελεύθερη», επεσήμανε.

Περισσότερα εδώ.