Πραγματοποίηση της εκπομπής #EU4U “Επιχειρηματικότητα & Απασχόληση των Νέων: ευρωπαϊκά προγράμματα”
8 Ιουνίου, 2016
Τουρκία: «Κάψατε τους Εβραίους σε φούρνους και κατηγορείτε εμάς για γενοκτονία»
8 Ιουνίου, 2016

«Οδικό Χάρτη» στρατηγικής συνεργασίας υπογράφουν Τσίπρας-Βαλς

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΩΝ

Οι κύριοι Τσίπρας και Βαλς θα υπογράψουν τον «Οδικό Χάρτη» με τα πέντε βασικά πεδία ελληνο-γαλλικής συνεργασίας: επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, καινοτομία, τουρισμό, αγροτική ανάπτυξη.

Ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η γαλλική πλευρά ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον τομέα των υδάτων – αν και, για το δεύτερο, η κυβέρνηση μιλά για συνεργασία και όχι απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ.

RELOCATION 400-500 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟ ΜΗΝΑ

Στο κεφάλαιο «Αμυνα-Ασφάλεια-Δικαιοσύνη» ξεχωρίζει η διαφαινόμενη συμφωνία για μετεγκατάσταση 400-500 προσφύγων σε μηνιαία βάση από το ελληνικό έδαφος στο γαλλικό.

Η συνεργασία θα αφορά και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της ίδρυσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα αντικαταστήσει την FRONTEX.

Παρότι η ευρω-τουρκική συμφωνία παραμένει σε ισχύ, Αθήνα και Παρίσι εγείρουν φόβους για αρνητικές εξελίξεις και δεν εφησυχάζουν ως προς το προσφυγικό – κυρίως μετά την κρίση που ξέσπασε χθες στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας εξαιτίας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την γερμανική Βουλή.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ «ΦΩΣ»

«Ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ελληνική Πολιτεία στον Γάλλο πρωθυπουργό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για να προσθέσει, δίνοντας το στίγμα των σημερινών συμφωνιών, ότι έχοντας περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα «είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος με προσέλκυση επενδύσεων και έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία».

Περισσότερα εδώ.