Αυστρία: Oι μετανάστες που εισέρχονται από την θάλασσα δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα για άσυλο
9 Ιουνίου, 2016
Euroworking group: Προθεσμία 24ωρών για τη δόση
9 Ιουνίου, 2016

Διχασμένοι οι πολίτες της Β. Ιρλανδίας για το Brexit

Εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, οι απόψεις των πολιτών στη Β. Ιρλανδία διίστανται.

Οι αντιλήψεις διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Η πόλη Γουόρενποϊντ βρίσκεται στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το λιμάνι της πόλης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Β. Ιρλανδίας. Η Μ. Βρετανία, όπως και όλες οι γύρω χώρες είναι μέλη της ΕΕ.

Ένα Brexit θα έφερνε πολλές αλλαγές για όλo το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά και για την πόλη Γουόρενποϊντ που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού. Ο Πίτερ Κόνγουει είναι ο διευθυντής του λιμανιού και δε διστάζει να εκφράσει τις ανησυχίες του. «Θα μπορούσαμε να χάσουμε το μισό του τζίρου μας με μιας, αφού οι πελάτες μπορεί μετά να πηγαίνουν απευθείας στα ιρλανδικά λιμάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υπάρχουν έλεγχοι εδώ και 20 χρόνια. Όλα γίνονται χωρίς γραφειοκρατία και ώρες αναμονής. Αυτό ευνοεί και τις μεταφορικές εταιρείες που ταξιδεύουν συνεχώς μεταξύ Βορρά και Νότου.

Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης είναι αναποφάσιστοι όσον αφορά το δημοψήφισμα και δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα επιλέξουν να μείνουν ή να φύγουν από την ΕΕ. Αντίθετα ο κρεοπώλης Τζον Μαγκί έχει σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη: «Δεν θέλω να βγούμε από την Ευρώπη σε καμία περίπτωση. Η Β. Ιρλανδία θα χάσει οικονομικά».

Ο Τζ. Μάγκι είναι καθολικός. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι καθολικοί τείνουν περισσότερο προς την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη Σιν Φέιν ενώ η προτεσταντική παράταξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) υποστηρίζει την αποχώρηση από την Ένωση. Οι ψηφοφόροι του DUP πάντως εμφανίζονται διχασμένοι.

H Νίκολα Γουόκερ, διευθύντρια μεταφορικής εταιρείας, δεν θέλει να αποκαλύψει τι θα ψηφίσει. Ωστόσο το θέμα του Brexit την προβληματίζει έντονα αφού αφορά άμεσα την εργασία της. «Με ανησυχεί η αβεβαιότητα που μπορεί να υπάρξει και οι συνέπειες για τη δουλειά μας», λέει η ίδια.

Διαθέσιμο εδώ.