Στο 5% του ΟΤΕ «κολλά» η εκταμίευση της δόσης
9 Ιουνίου, 2016
Υπό την εποπτεία της Κομισιόν οι διακυβερνητικές συμφωνίες φυσικού αερίου
9 Ιουνίου, 2016

Επείγουσα ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υπό την πίεση του προσφυγικού

Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λόγω του προσφυγικού προβλήματος και της οικονομικής κρίσης καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησής της από τα ευρωπαϊκά προγράμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από  την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του European Business Summit.

Η εκδήλωση είχε θέμα «προσφυγική κρίση και τοπικές οικονομίες» και ομιλητές τους κ. Andor Urmos, πολιτικό αναλυτή της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, κα. Αγάθη Παφίλη, εκπρόσωπο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Funds και τον κ. Νίκο Κωστόπουλο, σύμβουλο ευρωπαϊκών θεμάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού European Business Review και πρόεδρος του Press Club των Βρυξελλών, κ. Peter Kramer.

Ο κ. Urmos εστίασε στη σημασία του επανασχεδιασμού των δράσεων που προβλέπονται στα Εθνικά Προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ), αλλά και στην ανάγκη άμεσης απορρόφησης από τα κράτη–μέλη των χρημάτων που υπάρχουν διαθέσιμα από τα ταμεία Μετανάστευσης και Ασύλου. Σημείωσε, επίσης, ότι ενόψει της ενδιάμεσης αξιολόγησης όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων το 2017 μπορούν να σχεδιαστούν πιο στοχευμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό, που θα μπορούσαν να ενισχυθούν επιπλέον από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Προβληματισμός για τις αλλαγές στη φορολογία

Η κα. Παφίλη, μιλώντας για τις δυνατότητες συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σημείωσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική ευκαιρία επενδύσεων και δεν τους αποθαρρύνει το προσφυγικό ζήτημα, ωστόσο προβληματίζονται από τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ιδιαίτερα στη φορολογία. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη οι ελληνικοί φορείς να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς, δίνοντας προτεραιότητα στις απευθείας επαφές με επενδυτές και την παρουσίαση σε αυτούς ώριμων έργων και προτάσεων για χρηματοδότηση.

Τέλος, ο κ. Κωστόπουλος, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τόνισε από την πλευρά της Περιφέρειας την ανάγκη άμεσα να βρεθούν τα μέσα στήριξης της τοπικής οικονομίας που έχει πληγεί διπλά από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα. Υπογράμμισε δε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε στη συνέχεια να βρεθούν λύσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών.

Η Σύνοδος Επιχειρηματικότητας (European Business Summit-EBS) διοργανώθηκε φέτος για 15η συνεχή χρονιά και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων και των φορέων λήψης αποφάσεων, όπου η Επιχειρηματικότητα και η Πολιτική διαμορφώνουν το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο συμμετείχαν 2.400 στελέχη από 60 χώρες. Την έναρξη της Συνόδου κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ και τη λήξη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Διαθέσιμο εδώ.