Αχτίδα φωτός στα κόκκινα δάνεια βλέπει η Moody’s
9 Ιουνίου, 2016
Έκκληση Μαρόκου στην ΕΕ να βάλει τέλος στο «αγροτικό αδιέξοδο»
9 Ιουνίου, 2016

Η ομάδα Βίσεγκραντ υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

Τα τέσσερα κράτη από τη λεγόμενη Ομάδα Βίσεγκραντ της Ανατολικής Ευρώπης δήλωσαν χθες (8 Ιουνίου) ότι χρειάζονται τη Βρετανία και θέλουν να παραμείνει στην ΕΕ, δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα ορόσημο για το μέλλον της χώρας.

Η Πολωνή Πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, μιλώντας σε μια συνάντηση στην Πράγα μαζί με τους ομολόγους της από Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, δήλωσε τόνισε ότι το Λονδίνο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ΕΕ και «χρειαζόμαστε τη Βρετανία εκεί».

Η Σίντλο, της οποίας το δίκαιο το κόμμα Δικαιοσύνης είναι ευρωσκεπτικιστικό, προειδοποίησε ότι «δεν θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια καλή πλατφόρμα για συνεργασία με τη Βρετανία εκτός ΕΕ».

Ενόψει της ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου, το WhatUKThinks προβλέπει ότι το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής είναι λίγο μπροστά στο 51% και υπέρ του Brexit στο 49%.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρομπέρτο Φίτσο, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, δήλωσε ότι το Brexit θα παραμείνει ένα ζήτημα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αν η Βρετανία παραμείνει, η ΕΕ θα είναι «σε μια δύσκολη περίοδο εφαρμογής της νέας συμφωνίας» με το Λονδίνο, είπε.

Ο Φίτσο σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει σχέδιο στις Συνθήκες της ΕΕ για την αποχώρηση ενός κράτους μέλους.

Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ είπαν επίσης σε μια κοινή δήλωσηότι θα ήταν πιο εύκολο για την ΕΕ να αντιμετωπίσει «πολλές δύσκολες προκλήσεις» της με τη Βρετανία ως μέλος της.

Διαθέσιμο εδώ.