Τα τελευταία «οχυρά» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ
9 Ιουνίου, 2016
Στους ρυθμούς του Brexit κινείται και η αγορά ακινήτων στη Βρετανία
9 Ιουνίου, 2016

Κέρδη για τον Γκρίλο στις ιταλικές δημοτικές εκλογές-Προβάδισμα στη Ρώμη

Σημαντικά κέρδη στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία φαίνεται να αποκομίζει τo Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, αυξάνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού, είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν για δημάρχους σε περίπου 1.300 πόλεις και κωμοπόλεις. Στην Ρώμη, η υποψήφια του Γκρίλο, 37χρονη δικηγόρος Βιρτζίνια Ράτζι, κέρδισε το 35,6% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα. Ο Ρομπέρτο Τζακέτι, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, έλαβε 24,7% το και οι δύο τους πλέον θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 19ης Ιουνίου.

Μια νίκη στη Ρώμη, η οποία έχει κτυπηθεί από σκάνδαλα διαφθοράς, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2009 από τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο. Η επικράτησή του στην Αιώνια Πόλη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα εφαλτήριο για την αναρρίχηση του στην εξουσία στις γενικές εκλογές του 2018. «Ο άνεμος αλλάζει, αυτή είναι η στιγμή», δήλωσε η Ράτζι στους υποστηρικτές της τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός έπαιξε μικρό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών, λέγοντας ότι η ψηφοφορία αφορά τα τοπικά και όχι τα εθνικά συμφέροντα και δεν θα έχει καμία επίπτωση στην κυβέρνησή του. Αντ ‘αυτού, έχει ποντάρει το πολιτικό του μέλλον σε ένα δημοψήφισμα τον Οκτώβριο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην ιταλική πολιτική σκηνή. Μάλιστα ο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική σε περίπτωση ήττας.

Σε ότι αφορά, την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η περίπτωση του Μιλάνου δείχνει ότι παραμένει ισχυρή μόνον όταν συμμαχεί με την Λέγκα του Βορρά και την ακροδεξιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρώμη ο υποψήφιος που στήριξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν ξεπέρασε το 10% των ψήφων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο πρώην Καβαλιέρε έχει χάσει την παλιά του αίγλη.

Διαθέσιμο εδώ.