Ο Ομπάμα προγραμματίζει το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη
9 Ιουνίου, 2016
Κούβα: Προς νομιμοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων
9 Ιουνίου, 2016

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ εξετάζει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ

Η αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η αντικατάστασή τους από δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Αυτό επιβεβαίωσε ο  Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη κατά τη διάρκεια της προχθεσινής (7 Ιουνίου) συζήτησης της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής  Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group – FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος.

«Μιλήσατε για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο. Αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup, είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ», απάντησε  ο κ. Ντομπρόβσκις στον κ. Παπαδημούλη.

Όσον αφορά τον  στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι  δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. «Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει», ανέφερε.

Σε παρέμβασή του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Mοσκοβισί αναγνώρισε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε δύσκολα μέτρα σε μια πολύ σύντομη χρονική περίοδο. Όπως τόνισε, τουλάχιστον το 95% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εγκριθεί ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Αθήνα θα κάνει αυτό που πρέπει έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να κλείσουν τα λίγα σημεία που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. «Την επόμενη εβδομάδα ελπίζουμε να μπορέσει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης», επεσήμανε ο ίδιος.

Περισσότερα εδώ.