Στο Euro-working Group της Πέμπτης στρέφονται τα βλέμματα για την αξιολόγηση
9 Ιουνίου, 2016
Έρευνα: Έλληνες και Γάλλοι οι «πιο θυμωμένοι» με την ΕΕ
9 Ιουνίου, 2016

ΟΗΕ: Οι θάνατοι στη Μεσόγειο έφθασαν τους 10.000

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη από το 2014, δήλωσε χθες (7 Ιουνίου) ο ΟΗΕ, καθώς η ΕΕ παρουσίασε νέα σχέδια για να ανακόψει τη ροή μεταναστών από την Αφρική.

Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ είπε ότι ο αριθμός των θανάτων στη θάλασσα έχει αυξηθεί απότομα, με ένα ρεκόρ 2.814 ατόμων να έχουν πνιγεί από τον Ιανουάριο.

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο έλεος της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών καθιστά απαραίτητο να ληγθούν νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να κλείσουν τη διαδρομή Αφρική, αφού η συμφωνία με την Άγκυρα τον Μάρτιο μείωσε τους αριθμούς.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την απώλεια της ζωής σε αυτή την κλίμακα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το σταματήσουμε»», δήλωσε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων έως και 60 δις € σε χώρες όπου προέρχονται πολλοί μετανάστες – Αιθιοπία, Νίγηρα, Νιγηρία, Μάλι και Σενεγάλη, καθώς και την Ιορδανία και το Λίβανο, δήλωσε.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να επιταχύνει τις συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες της Αφρικής και με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν για να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής όσων δεν υπάγονται στο καθεστώς του πρόσφυγα.

«Θα υπάρξουν συνέπειες για εκείνους που αρνούνται να συνεργαστούν», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται επίσης να παρουσιάσει ένα σχέδιο για ένα σύστημα «μπλε κάρτας» για ειδικευμένους μετανάστες να έρθουν στην Ευρώπη νόμιμα.

«Άθλιος» αριθμός θανάτων

Αναλύοντας τα στοιχεία, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι συνολικά 3.771 άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα το 2015 και 3.500 το προηγούμενο έτος, συν οι θάνατοι του τρέχοντος έτους.

«Έχετε τώρα από την αρχή του 2014 – όταν συνέβη το φαινόμενο της αύξησης των αριθμών σε ολόκληρη την Μεσόγειο – 10.000 θανάτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες  Άντριαν Έντουαρντς.

«Είναι σαφώς τρομακτικός ο αριθμός των θανάτων που σημειώθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου, ακριβώς στα σύνορα της Ευρώπης, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαθέσιμο εδώ.