Ο πολιτισμός στο επίκεντρο των διεθνών σχέσεων της ΕΕ
9 Ιουνίου, 2016
Διαμάχη Γερμανίας-ΕΕ για «παραθυράκι» στις εκπομπές ρύπων
9 Ιουνίου, 2016

«Οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν αντοχή και διορατικότητα»

Στην πρώτη θέση διεθνώς παραμένει η ελληνόκτητη ναυτιλία με το στόλο της να ανέρχεται σε 4.585 πλοία, αντιπροσωπεύοντας το 19,63% του παγκόσμιου στόλου και το 49,96% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, η ελληνική σημαία «κυματίζει» σε 770 πλοία, άνω των 1 .000 gt, κατέχοντας τη δεύτερη θέση στην ΕΕ και την έβδομη διεθνώς.

Αυτή την εβδομάδα, η ελληνική ναυτιλία έχει την… τιμητική της, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2016 και το Εuro2day.gr ήρθε σε επαφή με έναν από τους ανθρώπους της, από την πλευρά των τραπεζών.

Μιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Δημόπουλο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ +4,26%. Είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που τη δεκαετία του ’60 ασχολήθηκε με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας και σήμερα, πια, αποτελεί τον σημαντικότερο παίκτη της, στο σύνολο μιας αγοράς που σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδότησης προς την ελληνόκτητη ναυτιλία ανέρχεται σε 63 δισ. δολάρια, ενώ στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 9 δισ. δολάρια, κατέχοντας την 5η θέση διεθνώς.

«Ναυτιλιακό Εθνος η Ελλάδα» θα πει ο κ. Δημόπουλος, τονίζοντας την παράδοση, αλλά και την τεράστια συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας, που δεν περιορίζεται μόνο στη συντήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ενίσχυση του ΑΕΠ και στην «χρηματοδότηση» του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Περισσότερα εδώ.