Υπό την εποπτεία της Κομισιόν οι διακυβερνητικές συμφωνίες φυσικού αερίου
9 Ιουνίου, 2016
Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ εξετάζει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ
9 Ιουνίου, 2016

Ο Ομπάμα προγραμματίζει το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Πολωνία και την Ισπανία τον Ιούλιο. Πρόκειται ενδεχομένως για το τελευταίο ταξίδι του στην ΕΕ με την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ, πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Ομπάμα θα μεταβεί στη Βαρσοβία στις 7-9 Ιουλίου, για  «την πέμπτη και τελευταία Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ», πριν μεταβεί στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια  των σχεδόν οκτώ χρόνων  της θητείας του, ο Ομπάμα κατά καιρούς είχε δύσκολες σχέσεις με τους παλαιότερους συμμάχους της Αμερικής. Στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης θητείας του, η Ευρώπη ήταν απογοητευτικά αργή  στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι σχέσεις του με την Ευρώπη  δοκιμάστηκαν και  με τον προσανατολισμό του Ομπάμα προς την Ασία, ο οποίος έγινε αντιληπτός ως στρατηγική στροφή από τον Ατλαντικό  προς τον Ειρηνικό.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει δημοσίως ότι ήταν λάθος να εξαρτάται από τους Ευρωπαίους συμμάχους για τη διαχείριση της πολιτικής ανάκαμψης της Λιβύης από το δικτατορικό καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναταραχή και τώρα αποτελεί και βάση για το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσουν τη στήριξη των προσπαθειών για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο. Θα εξεταστεί επίσης η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και οι  εντάσεις με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι σε απάντηση προς «μια επιθετική Ρωσία», ο Ομπάμα ανακοίνωσε πρόσφατα την αυξημένη παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, με την ανάπτυξη επιπλέον τεθωρακισμένων ταξιαρχιών, στις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τοΝΑΤΟ είναι πιθανό να συμφωνήσει στην εκ περιτροπής ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στη  Ανατολική Ευρώπη. Ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσης διμερείς συνομιλίες με τον συντηρητικό Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda προκειμένου να «επιβεβαιώσουν την αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια της Πολωνίας, και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη», όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα θα έχει επίσης συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ στη Βαρσοβία, ελπίζοντας να δώσει ώθηση στις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες, αν και δεν αναμένεται σημαντική πρόοδο πριν από το τέλος της θητείας του. Στην Ισπανία, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας. Οι Ισπανοί θα προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Ιουνίου, για δεύτερη φορά  μέσα σε έξι μήνες, με το αποτέλεσμα να είναι και πάλι αβέβαιο.

Διαθέσιμο εδώ.