Κάμερον εναντίον Φάρατζ στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα
9 Ιουνίου, 2016
Euro 2016: Η γαλλική κυβέρνηση εγκαινιάζει την εφαρμογή «Προσοχή Επίθεση»
9 Ιουνίου, 2016

Πούτιν: South Stream και Turkish Stream «ακόμη στο τραπέζι»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προχθες (7 Ιουνίου) ότι η Ρωσία δεν έχει ακυρώσει «οριστικά» ούτε τον South Stream αλλά ούτε και τον Turkish Stream, αλλά υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια σαφή θέση από την Ευρώπη.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια μετά από συνομιλίες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νομοθετικοί περιορισμοί που εμποδίζουν τις ρωσικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη των νέων υπεράκτιων πεδίων φυσικού αερίου του Ισραήλ.

«Υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυσκολίες με την Τουρκία – αυτό είναι ευρέως γνωστό. Αλλά δεν έχουμε αμετάκλητα ακυρώσει κάποιο από αυτά τα έργα – ούτε South Stream, ούτε τον Turkish Stream», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία πάγωσε τις συνομιλίες για τον Turkish Stream, ο οποίος είχε ως στόχο να αυξήσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού τζετ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στις 24 Νοεμβρίου 2015.

Ακόμη πάγωσε και τον South Stream, που επίσης θα παρείχε ρωσικό φυσικό αερίο στη Νότια Ευρώπη στα τέλη του 2014, λόγω των αντιρρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ανταγωνισμού.

«Χρειαζόμαστε μόνο μια σαφή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Πούτιν. «Σαφή, κατανοητή και κατηγορηματική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια, σε κανένα από αυτά τα έργα».

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν η Πολωνία σταματήσει να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο όταν και η μακροχρόνια σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών λήγει, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αναζητήσει άλλες αγορές.

«Η Gazprom εξετάζει το ενδεχόμενο… να κάνει προσφορά σε οποιονδήποτε άλλο εταίρο, Πολωνό ή Ευρωπαίο ή οποιονδήποτε άλλον, να αγοράσει τις ποσότητες που στέλνουμε στην Πολωνία σήμερα στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας μετά τη λήξη της σύμβασης», δήλωσε ο Πούτιν , προσθέτοντας ότι η προσφορά της Gazprom θα μπορούσε να είναι για ποσότητες φυσικού αερίου για 10-15 χρόνια.

«Ίσως οι Ισραηλινοί θα αγοράσουν το ρωσικό φυσικό αέριο και θα το πουλήσουν στην Πολωνία», είπε εν μέσω γέλιων.

Διαθέσιμο εδώ.