Διαμάχη Γερμανίας-ΕΕ για «παραθυράκι» στις εκπομπές ρύπων
9 Ιουνίου, 2016
ΟΗΕ: Οι θάνατοι στη Μεσόγειο έφθασαν τους 10.000
9 Ιουνίου, 2016

Στο Euro-working Group της Πέμπτης στρέφονται τα βλέμματα για την αξιολόγηση

Στο Euro-working Group της Πέμπτης, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, μεταφέρεται το ενδιαφέρον για τη έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης στήριξης, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρω.

Το μεσημέρι, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρτ είχε δηλώσει ότι η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί όταν το EWG εξακριβώσει ότι οι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Μία από τις «ουρές» που είχαν ταυτοποιήσει οι θεσμοί ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού, για την οποία υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεννόησης με την ανάδοχη εταιρεία το απόγευμα της Τρίτης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε νωρίτερα ότι οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας, ώστε από αύριο να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμα κι αν όλα πάνε ομαλά πάντως, τα χρήματα δεν αναμένεται να εκταμιευτούν πριν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, δηλαδή αφού δοθεί η έγκριση και από τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα σημαίνει επιστροφή των ελληνικών ιδρυμάτων στη φθηνή γραμμή χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα.

Διαθέσιμο εδώ.