Μοσκοβισί: Εξαιρετικά δύσκολη η συνεργασία με τον Τράμπ
10 Ιουνίου, 2016
Προσωπικές επιθέσεις κατά του Τζόνσον στο νέο debate για το Brexit
10 Ιουνίου, 2016

Κατάινεν για το σχέδιο Γιούνκερ: Υπουργοί μού έλεγαν ότι δεν ενδιαφέρονται

Αιχμές για την απουσία «ορισμένων χωρών του Νότου» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI ή πακέτο Γιούνκερ) άφησε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν

Όπως δήλωσε ο Φινλανδός, αυτό «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τοπικές αρχές και άλλοι αρμόδιοι δεν έχουν προαγάγει τις ευκαιρίες αυτές όπως θα έπρεπε. Εδώ υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Ακόμη και κάποιοι υπουργοί μού έλεγαν όταν τους συναντούσα ότι «αφού δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, τότε δεν μας ενδιαφέρει». Και τους έλεγα: «εντάξει, αφού δεν ενδιαφέρεστε, ενημερώστε τουλάχιστον τους ιδιώτες επενδυτές ότι μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΤΕπ»»

Λύνεται τόσο απλά το πρόβλημα; Ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα χρειαστεί και την τράπεζά του; Και γι αυτό υπάρχει λύση, υποστηρίζει ο Γύρι Κατάνινεν, λέγοντας μάλιστα ότι έχει συζητήσει το ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες. «Επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από έναν μήνα και συνάντησα εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών. Κάναμε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε τι μπορούν να κάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες μάθαιναν ότι μπορούν να αντλήσουν απευθείας πόρους από το επενδυτικό πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα συμμετέχει το EFSI μόνο με δύο επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται μία «επενδυτική αντεπίθεση» και, τον περασμένο Μάρτιο, πρότεινε για χρηματοδότηση 42 έργα υποδομής, ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ. Στο μέλλον λοιπόν, η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη που έχουν σήμερα μηδαμινή ή ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορούσαν να δώσουν πιο δυναμικό «παρών» στο πακέτο Γιούνκερ.

Διαθέσιμο εδώ.