Κατάινεν για το σχέδιο Γιούνκερ: Υπουργοί μού έλεγαν ότι δεν ενδιαφέρονται
10 Ιουνίου, 2016
Αρχίζει το Euro 2016 στην σκιά των απεργιών και της τρομοκρατίας
10 Ιουνίου, 2016

Προσωπικές επιθέσεις κατά του Τζόνσον στο νέο debate για το Brexit

Την άποψη ότι η Βρετανία θα μπορούσε «να ευημερεύσει όπως ποτέ άλλοτε» εκτός Ε.Ε. διατύπωσε ο τέως δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στη νεότερη τηλεοπτική αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία.

Στο debate του καναλιού ITV, o εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Leave υπέρ του Brexit κ. Τζόνσον δέχθηκε, ωστόσο, επίθεση από τις πολιτικούς της παράταξης υπέρ της παραμονής που βρίσκονταν απέναντί του, οι οποίες τον κατηγόρησαν ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προωθήσει τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες και να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον απάντησε ότι είναι εύκολο να προβαίνει κανείς σε κριτική επί προσωπικού, αλλά ότι η εκστρατεία υπέρ του Brexit προσφέρει «ελπίδα» έναντι της απόπειρας κατατρομοκράτησης των πολιτών από την αντίπαλη παράταξη. Για ακόμα μία φορά η συζήτηση και η ανταλλαγή επιχειρημάτων και επικρίσεων επικεντρώθηκε στη μετανάστευση, την οικονομία και τη χρηματοδότηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι μόνο εκτός Ε.Ε. θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δέσμευση Κάμερον για καθαρό αριθμό μεταναστών κάτω των 100.000 ετησίως και η επίσης Συντηρητική βουλευτής Άντρια Λίντσομ σημείωσε ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά δυσκολίες πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες λόγω της υψηλής μετανάστευσης.

Η Συντηρητική συνάδελφος του κ. Τζόνσον υπουργός Ενέργειας Άμπερ Ραντ, που τάσσεται κατά του Brexit, είπε ότι δε θέλει να διακινδυνεύσει το μέλλον των παιδιών της εκτός Ε.Ε., ενώ η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Νίκολ Στέρτζιον προειδοποίησε ότι η εθνική οικονομία θα υποφέρει αν η Βρετανία σηκώσει τη γέφυρα που την ενώνει με την Ευρώπη.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι κ.κ. Ραντ και Στέρτζιον, μαζί με την Άντελα Ιγκλ των Εργατικών κατηγόρησαν τον Μπόρις Τζόνσον και την εκστρατεία Leave για «ψέματα» όταν ισχυρίζονται ότι η Βρετανία θα εξοικονομούσε 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα που τώρα πληρώνει στην Ε.Ε. Οι υποστηρικτές της παραμονής τονίζουν ότι το ποσό αυτό δε λαμβάνει υπόψη την επιστροφή χρημάτων που έχει εξασφαλισμένη η Βρετανία από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Διαθέσιμο εδώ.