Κύπρος: Στα σκαριά νέα μελέτη για εισαγωγή φυσικού αερίου
11 Ιουνίου, 2016
Σόιμπλε: Αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ ας ξεχάσει την ενιαία αγορά
11 Ιουνίου, 2016

Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας των Ευρωπαίων αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα επισήμως να παραταθούν έως τα τέλη Ιουνίου 2017, τα μέτρα που λειτουργούν ως «δίκτυ ασφαλείας» για τον τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά θεσπίσθηκαν για πρώτη φορά το 2014 ως απάντηση στη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών από χώρες της ΕΕ και είχαν ήδη παραταθεί πέρσι. Περιλαμβάνουν την απόσυρση προϊόντων είτε για τη δωρεάν διανομή τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε για τη διάθεση με άλλους τρόπους (π.χ. ζωοτροφές, λιπασματοποίηση, απόσταξη).

Τα μέτρα αυτά καλύπτουν τις ντομάτες, τα καρότα, τα λάχανα, τις γλυκοπιπεριές, τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα, τα αγγούρια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα φρούτα, τα νωπά επιτραπέζια σταφύλια, τα ακτινίδια, τα γλυκά πορτοκάλια, τις κλημεντίνες, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τα κεράσια και τους λωτούς.

Σημειωτέον ότι από την έναρξη της ρωσικής απαγόρευσης τον Αύγουστο του 2014, οι συνολικές ποσότητες οπωροκηπευτικών που έχουν επωφεληθεί από τα έκτακτα μέτρα υπερβαίνουν τα 1,13 εκατ. Τόνους και καλύφθηκαν από ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ ύψους σχεδόν280 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά την ρωσική απαγόρευση, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ προς τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί κατά 4% σε αξία, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι επιπτώσεις κατανεμήθηκαν άνισα μεταξύ των διαφόρων τομέων και χωΟ Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Η παράταση της ισχύος των μέτρων που λειτουργούν ως ‘δίκτυ ασφαλείας’ για τον τομέα των οπωροκηπευτικών αποτελεί απτή απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους ευρωπαίους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα άσχημα από τη συνεχιζόμενη ρωσική απαγόρευση».

Διαθέσιμο εδώ.