Παρατείνονται τα μέτρα προστασίας των Ευρωπαίων αγροτών από το ρωσικό εμπάργκο
11 Ιουνίου, 2016
Δέκα δράσεις για να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι καλύτερες δεξιότητες
11 Ιουνίου, 2016

Σόιμπλε: Αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ ας ξεχάσει την ενιαία αγορά

Ξεκάθαρο μήνυμα προς το στρατόπεδο του Brexit για το μείζον θέμα της ενιαίας αγοράς απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του σε ειδική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος με τον τίτλο «Please Don’t Go!», ο Σόιμπλε τονίζει ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ εφόσον ψηφίσει «όχι» στην παραμονή στην Ένωση, αποκλείοντας την πιθανότητα να μπορέσει να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα ελβετικό ή νορβηγικό μοντέλο απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς χωρίς να είναι κράτος-μέλος, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit.

«Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Θα απαιτούσε η χώρα να ακολουθήσει τους κανόνες μίας ομάδας από την οποία στην παρούσα φάση θέλει να αποσυρθεί», αναφέρει ο Σόιμπλε. «Αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης θα αποκλείσει το έθνος από την ενιαία αγορά με ελεύθερη κυκλοφορίαανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών», τονίζει ο ίδιος στη μεγαλύτερη παρέμβαση από το Βερολίνο από την έναρξη της εκστρατείας στη Βρετανία. «Είναι μέσα ή έξω», είπε με νόημα.

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο στην ΕΕ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αυριανή έκδοση του Der Spiegel. «Πώς, για παράδειγμα, θα αντιδράσουν οι Κάτω Χώρες, δεδομένων των παραδοσιακών πολύ στενών δεσμών με τη Βρετανία;», είπε.

Αλλά ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι ολόκληρο το δημοψήφισμα Brexit είχε επισημάνει προβλήματα της ΕΕ, αποκαλώντας το «προειδοποίηση και κλήση αφύπνισης» ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

«Σε απάντηση σε ενα Brexit, δεν θα μπορούσαμε απλά να απαιτήσουμε περαιτέρω ολοκλήρωση», σημείωσε. «Αυτό θα ήταν αδέξιο. Πολλοί άνθρωποι θα ρωτήσουν δικαιωματικά αν εμείς οι πολιτικοί ακόμα δεν έχουν πάρει το μήνυμα», κατέληξε.

Διαθέσιμο εδώ.