Τουσκ: Τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο οι συνομιλίες για κατάργηση της βίζας ΕΕ-Τουρκίας
13 Ιουνίου, 2016
To ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή δολοφονία στα περίχωρα του Παρισιού
14 Ιουνίου, 2016

Ταμείο Επενδύσεων για τα έσοδα από το φυσικό αέριο δημιουργεί η Λευκωσία

Νομοσχέδιογια την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων στο πλαίσιο της διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τους σχετικούς κανονισμούς για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων. Πρόκειται για το πλαίσιο διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. Είχε προηγηθεί μια συστηματική εργασία, είχαμε δεχθεί συμβουλές από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και θεωρώ πως αυτό που προτείνουμε με το συγκεκριμένου νομοσχέδιο και τους κανονισμούς είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και διαφανές πλαίσιο για τη διαχείριση αυτών των σημαντικών μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, από τους υδρογονάνθρακες. Καθιερώνονται διαδικασίες διαφάνειας, πολλαπλά επίπεδα ελέγχου, αλλά και συγκεκριμένοι κανόνες για τη διαχείριση αυτών των εσόδων.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πλαισίου είναι πως τα έσοδα θα τυγχάνουν διαχείρισης για τις μελλοντικές γενιές μέσω από τη μια της σταδιακής μείωσης του δημόσιου χρέους και παράλληλα με τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα επιλέγει και θα πραγματοποιεί επενδύσεις εκτός Κύπρου, σε πολύ ασφαλείς και αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές.

Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας δεν θα γίνει αμέσως τώρα επειδή απέχουμε ακόμη κάποια χρόνια από την έναρξη αυτής της ροής εσόδων, όμως το γεγονός ότι πολύ έγκαιρα, κάποια χρόνια πριν από την αναμενόμενη έναρξη της ροής εσόδων, το κράτος μας θεσπίζει ένα τέτοιο αξιόπιστο, διαφανές και λεπτομερές πλαίσιο, συμβάλλει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης, επενδυτικής περιλαμβανομένης, προς τη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα οδηγηθούν αμέσως στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει αυτό το πλαίσιο». Ερωτηθείς πώς θα στελεχώνεται το Ταμείο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν προκύπτουν τώρα ζητήματα στελέχωσης και δεν θα πραγματοποιείται η διαχείριση κατά κύριο λόγο από στελέχη αυτού του οργανισμού. Όμως, βεβαίως, τελικά όταν δημιουργηθεί και όταν συσταθεί ο οργανισμός, που αυτό θα γίνει σε ένα κατοπινό διάστημα αφού προηγουμένως συσσωρευτεί ένα ελάχιστο ποσό που να δικαιολογεί την ίδρυση του οργανισμού, τότε αυτός ο οργανισμός θα μπορεί και θα πρέπει να στελεχωθεί με διαδικασίες που ο ίδιος ο οργανισμός θα καθορίσει και βεβαίως δεν πρόκειται να είναι στελέχωση με δημόσιους υπαλλήλους».

Περισσότερα εδώ.