Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον θα ψηφίσει υπέρ…της παραμονής στην ΕΕ
13 Ιουνίου, 2016
Ταμείο Επενδύσεων για τα έσοδα από το φυσικό αέριο δημιουργεί η Λευκωσία
13 Ιουνίου, 2016

Τουσκ: Τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο οι συνομιλίες για κατάργηση της βίζας ΕΕ-Τουρκίας

Οι συνομιλίες για την κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Στην ερώτηση πότε θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους, ο Τουσκ επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΕ: «Όταν θα έχουν εκπληρωθούν όλοι οι όροι, χωρίς εξαιρέσεις». Και πρόσθεσε: «Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πλησιάζουμε», ανέφερε.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμφωνία για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η αντιτρομοκρατική τουρκική νομοθεσία.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία και κατηγορίες έχουν διατυπωθεί κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και συγγραφέων. Η Τουρκία διατείνεται ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών για την ασφάλειά της, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ πως η συμφωνία επανεισδοχής δεν θα επικυρωθεί στο Κοινοβούλιο, αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Διαθέσιμο εδώ.