Νομιμοποιείται η χρήση ιατρικής κάνναβης στην ΠΓΔΜ
14 Ιουνίου, 2016
Εκταμίευση εντός της εβδομάδας «βλέπει» ο Ντάισελμπλουμ
14 Ιουνίου, 2016

Πού οφείλεται η ανοδική τάση του Brexit

H στρατηγική της εκστρατείας υπέρ του Brexit έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αναλυτές μετά τα ευρήματα των νέων δημοσκοπήσεων  που δίνουν για πρώτη φορά  σαφές προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης και μάλιστα εννέα ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα.

Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της ORB για την «Daily Telegraph», που χρησιμοποιεί ως μέτρο τα ποσοστά μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, η  έξοδος από την ΕΕ συγκεντρώνει το 49% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 48% της παραμονής.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, το 46% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit και το 39% υπέρ της παραμονής. Το 11% παραμένει αναποφάσιστο, ενώ το 4% δηλώνει ότι θα απέχει. Mετά την τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα στοιχήματα για την επικράτηση της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατρακύλησαν στο 55%  από 78% την περασμένη εβδομάδα, βάσει των στοιχείων του Betfair.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο στρατηγικό αναλυτή των Συντηρητικών, Sir Linton Crosby, η εκστρατεία υπέρ του Brexit  κερδίζει έδαφος κυρίως λόγω της έμφασης που δίνει τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα της μετανάστευσης και συγκεκριμένα στον αριθμό των Τούρκων που θα έρθουν στην Βρετανία σε περίπτωση που  η χώρα γίνει μέλος της ΕΕ. Η δεξαμενή σκέψης Migration Watch ισχυρίζεται ότι  100.000 Τούρκοι μετανάστες θα έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από τη στιγμή που η  Τουρκία γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Στις επιτυχίες του στρατοπέδου του Brexit το τελευταίο διάστημα πιστώνεται η καλύτερη πλέον διαχείριση των ζητημάτων της οικονομίας, της μετανάστευσης αλλά και του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Σε ερώτηση για το ποια πλευρά «θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας», στην κορυφή εξακολουθεί να βρίσκεται το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής με 44% έναντι  38% για τους υποστηρικτές του Brexit,  που καταγράφουν όμως μια αύξηση τεσσάρων μονάδων.

Σε ερώτηση για το ποια πλευρά «θα βελτιώσει το σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου», το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα με  55% έναντι 19% όσων επιθυμούν την παραμονή. Τέλος, όταν οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν ποιος «θα βλάψει το NHS»,  το «Leave» βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το «Remain» με 35% έναντι 37%, αντιστοίχως.

Ένα άλλο στοιχείο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση της δημοσκόπησης της ORB ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (22 %) των ψηφοφόρων  «είναι πιθανό να αλλάξουν γνώμη πριν από το δημοψήφισμα». Κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και οι τελευταίες εννέα ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Διαθέσιμο εδώ.